نشست خبری آیین پیادهروی جاماندگان اربعین حسینی(ع) در تهران روز سهشنبه 7 شهریور ماه در محل ستاد سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد.
حمیدرضا جعفرخونوئی، معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در این نشست با اشاره به حركت خودجوش مردمی در روز اربعین گفت: بیش از یك دهه از شكلگیری خودجوش و مردمی آیین پیادهروی جاماندگان و زائران اربعین در شهر تهران گذشته است و هرساله بر رونق این آیین مذهبی افزوده شده است و همچون پیادهروی اربعین در كشور عراق، در ایران نیز این مراسم عمدتاً بهصورت خانوادگی انجام میشود.
وی افزود: حركت مردم بهنیت زیارت و خدمترسانی گروههای مردمی بهنیت خدمت به زوار و عاشقان سیدالشهدا(ع) خلاصه این آیین است و این مراسم سالهاست كه بهمثابه یك آیین و سنت اجتماعی وارد حوزه فرهنگ عمومی جامعه ایرانی شده است و تقریباً اكثریت قاطع شهرها و تعداد كثیری از روستاهای ایران این مراسم را بهصورت متمركز برگزار میكنند.
خونوئی در خصوص جزییات مراسم پیادهروی گفت: مراسم «لشكر حسین(ع)»، آیین پیادهروی جاماندگان اربعین حسینی در شهر تهران چهارشنبه 15 شهریور پـس از نمـاز صبـح بـا قرائـت زیـارت شـریف اربعیـن از میدان آئینی امام حسین(ع) بهسمت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) آغاز میشود و تا كنون چندین جلسه برای هماهنگی با بخشهای مختلف همچون پلیس راهور، سپاه و بسیج، فرمانداری شهر تهران و شهرستان ری و تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شده است.
وی توضیح داد: طول مسیر اصلی 14 كیلومتر از میدان امام حسین(ع) تا حرم شاه عبدالعظیم حسنی(ع) تعیین شده است كه البته مشتاقان بسیاری از مسیرهای فرعی نیز به آن میپیوندند و حدوداً 20 كیلومتر از مسیرهای شهر تهران زیر پای زائرین روز اربعین است و تراكم جمعیت از حدود ظهر روز اربعین در محدوده شهر ری بسیار بالاست.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری با توجه به حضور پرشور مردم در خدمترسانی در مواكب ابراز كرد: مردم در مسیر این پیادهروی موكبهای فراوانی را جهت پذیرایی از زائران تدارك خواهند دید، این خدمات توسط هیئات، مساجد، گروههای جهادی و نهادهای مردمی صورت میگیرد.
وی ادامه داد: مانند سنوات گذشته برای ساماندهی بهتر خدمات هیئات مردمی و برگزاری هرچه باشكوهتر مراسم جاماندگان اربعین حسینی، سامانه mookeb.farhangsara.ir در دسترس موكبداران قرار گرفت و علاقهمندان جهت رزرو موكب تا یكم شهریور ماه به این سامانه مراجعه و اطلاعات خود را ثبت كردند. پس از احصاء ظرفیتهای طول مسیر و جلسات گفتوگو و هماندیشی با موكبداران متعدد، در نهایت 1300 موكب برای خدمت به زائران اربعین آمادگی نهایی خود را اعلام كردند.
خونوئی ارائه نذورات مردم را اصلیترین خدمت مواكب چون سالیان گذشته برشمرد و اضافه كرد: علاوه بر این موكبها در طول مسیر پیادهروی خدمات مختلف فرهنگی و هنری به عموم مردم ارائه میشود و در برخی از موكبها همچون موكب حضرت امالبنین(س) خدماتی برای مادران دارای فرزند خردسال و همچنین سرگرمی كودكان آنها جهت استراحت مادر در مسیر در نظر گرفته شده است. لازم به ذكر است این مواكب توسط بانوان داوطلب مردمی راهاندازی میشود و ارائه خدمات نیز توسط این بانوان خواهد بود و شهروندان و زائران گرامی كه علاقهمند هستند در قالب پویش نذر اربعین، نذورات خود را در این مسیر توزیع كنند هم در شب و روز اربعین میتوانند این نذورات را به محل مساجد واقع در مسیر و یا مواكب حضرت امالبنین(س) برسانند.
وی خدمات پزشكی و سلامت را بخش دیگری از فعالیت مواكب دانست و گفت: خدمات پزشكی و سلامت توسط نهادهای ذیربط تعبیه میشود و علاوه بر آن در طول مسیر تعدادی از موكبها به ارائه خدمات حوزه سلامت میپردازند.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری در خصوص موضوع جابهجایی مسافران نیز گفت: در بحث حملونقل تمهیدات لازم با مترو، شركت تاكسیرانی و اتوبوسهای شهری در خصوص جابهجایی مسافران انجام شده است، همچنین ایستگاههای مترو در طول مسیر امكان برگشت به میدان امام حسین(ع) را فراهم میكنند. در مجموع و در مسیر راهپیمایی 5 پاركینگ و توقفگاه تاكسی و اتوبوس در نظر گرفته شده است و ایستگاههای متروی واقع در مسیر پیادهروی از ابتدا تا انتهای روز اربعین بهصورت رایگان در خدمت زائران خواهد بود.
وی افزودد: برای رفاه ساكنان مسیرهایی كه بسته شده است مسیرهای جایگزین در نظر گرفته شده كه بهصورت مفصل طراحی شده است و توسط پلیس راهور در روزهای آینده اطلاعرسانی عمومی خواهد شد.