مستند «خاطرات آن مرد» به كارگردانی ساسان فلاحفر درباره اهالی روستای قنات ملك كرمان است كه هر كدام خاطراتی شخصی با شهید سلیمانی دارند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست معرفی و بررسی مستند «خاطرات آن مرد» صبح امروز با حضور ساسان فلاحفر كارگردان این اثر، عوامل تولید این مستند و اهالی رسانه در بنیاد شهید سلیمانی برگزار شد.
ساسان فلاحفر درباره این مجموعه مستند 10 قسمتی گفت: مستند «خاطرات آن مرد» به خاطرات بخشی از مردم روستای قنات ملك میپردازد. كودكی شهید سلیمانی در همین جا سپری شده و در این مستند مردمی را میبینیم كه خاطرات تكی و شخصی زیادی از شهید سلیمانی دارند. دقت داشته باشید كه سوژه این فیلم فرمانده رده یك نظامی كشور است اما او خیلی متواضعانه با مردم روستایی كه در 200 كیلومتری كرمان زندگی میكنند، نشست و برخاست داشته و حتی بسیاری از اهالی روستا از او خاطره دارند.
وی ادامه داد: در این مستند سراغ خانوادههایی كه در این روستا زندگی میكنند رفتیم. آنان بسیار ساده و معمولی بودند و به همین دلیل حرفهایی كه درباره شهید سلیمانی بر زبان میآورند نیز ساده و بیآلایش است. دقت داشته باشید كه در مورد مردی سخن میگوییم كه ابعاد مختلفی دارد و به همین دلیل از زوایای متفاوتی میتوان به او نگاه كرد. بنده قبلاً فیلمهایی در فضای نظامی ساختهام كه ردپای بعد نظامی حاج قاسم را در آنها میتوان دید اما این فیلم روایتی متفاوت دارد.
بنیاد شهید سلیمانی پیش از این، تهیهكنندگی مستند «محاصره 360 درجه» را برعهده داشت. این فیلم ماجرای آزادسازی شهر آمرلی كه در محاصره 360 درجه داعشیها بود را به تصویر كشیده و از بعد نظامی به فعالیتهای شهید سلیمانی كه فرماندهی این عملیات را برعهده گرفته پرداخته است. این موضوع در حالی است كه به گفته كارگردان مستند «خاطرات آن مرد»، این اثر در فضایی مردمی ساخته شده است.
كارگردان مستند «خاطرات آن مرد» درباره انتخاب روستای قنات ملك گفت: انتخاب روستا و اهالی آن امكان ویژهای را در اختیار ما برای مستندسازی قرار داد، چرا كه این افراد بلد نیستند حرف سیاسی بزنند و یا ادا دربیاورند. وقتی نوع صحبت آنان درباره حاج قاسم را میبینید به خوبی متوجه میشوید كه از عمق جانشان درباره شهید صحبت میكنند.
او كه پیش از این مستند «ساشا» را با محوریت یكی از جانبازان تیپ فاطمیون ساخته و در جشنواره سینما حقیقت نیز به نمایش درآمد، با اشاره به اثرگذاری مستند «خاطرات آن مرد» بر خودش گفت: بنده سالهاست كه حاج قاسم را میشناسم اما میزان محبتم به حاج قاسم بعد از این سفر، متفاوت با قبلش بود. بسیاری از خاطراتی كه از اهالی این روستا شنیدم باعث شد تا نگاهم به شهید سلیمانی متفاوتتر از قبل شود. به نظرم نمیتوان گفت كه اهالی این روستا حاج قاسم را دوست دارند، بلكه عاشقش هستند.
كارگردان مستند «خاطرات آن مرد» درباره روند تولید این فیلم مستند گفت: حدود سه هفته تصویربرداری داشتیم و تولید این مستند 10 قسمتی را از 2 ماه پیش آغاز كردیم. هر قسمت آن حدود 22-23 دقیقه است كه پخش آن از شب گذشته از رسانه ملی آغاز شده است.
فلاحفر در پاسخ به سؤالی درباره سفارشی بودن این مستند گفت: این مستند سفارشی بود اما الزاما سفارشی بودن بد نیست. متأسفانه همواره میگویند ساخت اثر سفارشی بد است اما به شما توصیه میكنم كه این مستند را ببینید و نظرتان را به من اعلام كنید.
این مستندساز همچنین درباره پرداخت قدسی به فرماندهان مقاومت و شهدا در آثار تولید شده قبلی گفت: این موضوع بستگی به نوع نگاه افراد دارد. برای مثال فیلم سینمایی منصور، بیپرده همه چیز را روایت میكند درحالی كه برخی فیلمهای دیگر همراه با قداست اضافه یك شخصیت را بازنمایی میكنند. در مورد این مستند باید بگویم كه ما در بین مردم روستای قنات ملك حاضر شدیم تا از زبان آنان كه از كودكی حاج قاسم تا فرماندهی او را دیدهاند خاطره بشنویم.
فلاحفر با نقل خاطرهای سخنان خود را ادامه داد و گفت: در یكی از قسمتهای فیلم یكی از روستاییان را میبینیم كه خاطرهای را از شهید سلیمانی نقل میكند. او میگوید كه شهید سلیمانی هر بار میخواست به روستای قنات ملك بیاید، تلاش میكرد تا كسی باخبر نشود كه مبادا لازم باشد محافظینی او را همراهی كنند. او دوست داشت كه بیواسطه با مردم در ارتباط باشد.
یكی از مستندهایی كه درباره شهید سلیمانی ساخته شده و در جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد، «چند قدم آن طرفتر» است. این مستند درباره محافظان سردار سلیمانی است كه به توصیه او و زمانی كه ایشان در بین مردم حاضر میشود، باید چند قدم آن طرفتر میایستادند تا مردم به راحتی بتوانند با این فرمانده نظامی ارتباط برقرار كنند.
به گفته بسیاری از فعالان سینمایی، جای خالی فیلمهای داستانی فاخر درباره شهید سلیمانی آن هم در آستانه دومین سالگرد شهادت این قهرمان ملی احساس میشود. فلاحفر در پاسخ به سؤال یكی از خبرنگاران درباره ساخت فیلم داستانی درباره شهید سلیمانی گفت: به نظرم سینمای مستند ما جلوتر از سینمای داستانی است، به ویژه آنكه معتقدم در سالهای اخیر سینمای داستانی ما ضعیفتر شده است. با این حال افرادی هستند كه دوست دارند درباره شهید سلیمانی فیلم سینمایی بسازند و شاید اكنون هم در حال نگارش فیلمنامه این آثار باشند.
بنیاد شهید سلیمانی مسئولیت حفظ و نشر ارزشهای شهید سلیمانی را برعهده دارد. این بنیاد تاكنون آثار مختلفی را درباره سردار سلیمانی تولید كرده است كه از جمله آنها میتوان به كتاب «از چیزی نمیترسیدم، خاطرات خودنوشت شهید سلیمانی» اشاره كرد. در هفتههای اخیر مسابقه كتابخوانی در سطح ملی براساس این كتاب در حال برگزاری است كه علاقهمندان میتوانند با خواندن كتاب در این مسابقه شركت كنند.