برپایی 360 موكب فرهنگی، اسكان و رفاهی در ایام اربعین خبر داد و گفت: 17 دستگاه كانتینر نانوایی با ظرفیت تهیۀ 10 هزار قرص نان تعبیه شده؛ توزیع 5 میلیون بطری آب و احداث كارخانه یخ 5 تنی از دیگر خدمات سازمان است.
حجتالاسلام عادل معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف در نشست خبری «اربعین حسینی» گفت: زیارت اربعین مهمترین روز زیارتی اباعبدالله علیهالسلام است و طبق روایات، از زیارت خانۀ خدا و ائمۀ اطهار با فضیلتتر است. حركت اربعین حسینی مانور و اعلام حضور شیعیان است كه متصل به ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه میشود. این حركت تمرین ظهور است. زائرینی كه پس از زیارت كربلا به سامرا میروند، گویی تصور میكنند حلقۀ تكمیل زیارتشان، رفتن به خانۀ امام عصر است تا بیعت خود را تازه كنند.
وی دربارۀ برنامههای سازمان اوقاف در این ایام گفت: ستاد اربعینِ سازمان، هیچ وقت تعطیل نمیشود. همواره پس از اتمام كار مواكب در اربعین، بلافاصله برای سال بعد برنامهریزیها آغاز و جلسات به صورت منظم برگزار میشود. امسال نسبت به سال قبل با توان خیلی بیشتری و همت بالاتری ورود كردیم. نظم خیلی بهتری را شاهدیم كه در برنامهریزیها صورت گرفته است. ما به عنوان نهادی كه ماهیت مردمی دارد، در اوقاف حضور یافتیم. اوقاف سازمانی است كه مردم به آن هویت دادند. واقفین و خادمین، بدنۀ اوقاف هستند. مواكب را نیز همین مردم تشكیل دادند. محوریت غالب مواكب ما، امامزادگان استانها و شهرها هستند. برنامههای نظارتی و راهبری توسط مدیریت كل ستاد اربعین انجام میشود. جلب نذورات مردم به صورت نقدی و غیر نقدی صورت گرفته و در اختیار زائران قرار میگیرد.
حجت الاسلام عادل ادامه داد: توجه ویژهای به مسائل فرهنگی صورت گرفته است. كمیتۀ تبلیغ ما با برنامهریزی خوب و حضور جدیتر حضور یافتند. تشكیل كمیتۀ قرآن در سالی كه هتك حرمت صورت گرفت، اهمیت بالایی دارد كه در ادامه به برخی از فعالیتهای این كمیته اشاره میشود.
وی دربارۀ برخی اقدامات سازمان در ارائه خدمات گفت: با توجه به فصل گرم سال، توجه به موضوعاتی كه برای رفاه بیشتر زائران در گرما لازم است، صورت گرفت كه از جملۀ آنها عرضۀ آب سرد، مهپاشها، كولر و .. است. خدمترسانی به زائران در بیش از 360 موكب صورت میگیرد كه در كشور خودمان و عراق از سمت امامزادگان و موقوفات عرضه میشود. این مواكب در قالب مواكب رفاهی و فرهنگی و اسكان هستند. برخی مواكب هم تمام خدمات را ارائه میكنند.
عادل در این باره توضیح داد: در كشور ایران در 53 موكب تمام خدمات فرهنگی و اسكان و رفاهی ارائه خواهد شد. 76 موكب صرفاً خدمات فرهنگی عرضه میكنند. در 139 موكب خدمات رفاهی و پذیرایی و در 37 موكب خدمات اسكان ارائه میشود. در كشور عراق در 39 موكب تمام خدمات اسكان، پذیرایی، رفاهی و فرهنگی، در 10 موكب خدمات فرهنگی و در 18 موكب، خدمات رفاهی و پذیرایی و در 4 مورد هم خدمات اسكان ارائه میشود.
برنامۀ آیینی در بیش از 2 هزار بقعه مراسم بدرقه رهروان منتظر را خواهیم داشت. با توجه به اینكه خیل عظیمی از مشتاقان امكان حضور در كربلا ندارند، در روز اربعین مراسم ویژهای با عنوان «جاماندگان» در 2 هزار و 900 بقعه برگزار خواهد شد. تعهدی را در ستاد اربعین جهت توزیع آب معدنی و یخ در مواكب بر عهده گرفتیم. تعهد ما 5 میلیون بطری آب و 5 هزار قالب یخ بوده است كه با پیش بینی ما به 10 میلیون بطری میرسد.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف ارائۀ خدمات درمانی، استقرار پزشك و تهیۀ داروهای ضروری با پیشبینی ارائه به 10 هزار زائر را از دیگر اقدامات آن سازمان در ایام اربعین حسینی معرفی كرد.
حجت الاسلام عادل افزود: از 10 تا 24 صفر حداقل برای 500 هزار نفر ظرفیت اسكان فراهم شده است. 17 دستگاه كانتینر نانوایی با ظرفیت تهیۀ 10 هزار قرص نان تعبیه شده است. در 24 نقطه ماشینهای رختشویی مستقر شده طوری كه البسۀ زائران یك ساعت بعد به صورت خشكشده تحویل آنها میشود.
وی راهاندازی كارخانۀ یخ 5 تنی و 2 دستگاه یخساز دو و نیم تنی و 8 مورد سردخانه را از خدمات سازمان اوقاف در مسیر پیادهروی اربعین معرفی كرد و گفت: در عمود 1217 با هماهنگی كه با ستاد عتبات صورت گرفت، راه اندازی كارخانۀ یخ و راهاندازی سولۀ انبار یخ در حال انجام است. عملیات عمرانی آن ادامه دارد. در كنار آن، 13 دستگاه ژنراتور برقی 2 كیلووات به بالا تدارك دیده شده است و در اختیار مواكب قرار دارد؛ چرا كه با توجه به حجم بالای مصرف برق، امكان قطعی در كشور عراق وجود دارد.
حجت الاسلام عادل افزود: امسال 12 دستگاه تمام اتوماتیك كبابزن را در مسیرها خواهیم داشت كه ساعتی 1500 كباب تولید میكنند. 10 دستگاه اتومات فلافلزن و نیز در 19 موكب سایهبانهای بزرگ و در 9 موكب مهپاش تعبیه شده است.
وی ادامه داد: یكی از عملیات عمرانی مهمی كه صورت گرفت، ایجاد مخازن آب در صحنهای امیرالمؤمنین علیهالسلام است. این موقوفه كه از موقوفههای استان مركز است، نیتش آبرسانی است. با هماهنگی كه بین عتبه و سازمان عتبات صورت گرفت، بنا شد برای حرم و مجاورین حرم آب سردكن تعبیه شود.
حجت الاسلام عادل دربارۀ اقدامات فرهنگی گفت: اقلام فرهنگی جزو الزامات مواكب است، مخصوصاً برای مهمانان خارجی و كودكان. سال گذشته سایتی ایجاد كردیم كه امسال بروزرسانی شده و با عنوان arbaeen.rasekhoon.net شناخته میشود. در این سایت تولیدات صوتی و مقالات و استوریها و هر آنچه مربوط به بحث اربعین است، بارگزاری شده است.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف دربارۀ فعالیتهای قرآنی گفت: در كمیتۀ قرآنی اربعین بخشی را برای خواهران تدارك دیدیم. 10 نفر از بانوان قرآنی با مشاركت عتبۀ حسینی، برنامۀ تلاوت قرآن را برای خواهران را خواهند داشت. تهیۀ كلیپ متناسب با فضای مجازی با تولید 40 محتوا انجام شد. اعزام كاروان نور با عنوان «با قرآن در مسیر بهشت» شامل 50 قاری قرآن و مدیحه سرا با 700 برنامه قرآنی و ایجاد مواكبی جهت تصحیح قرائت قرآن و قرائت نماز و نیز برگزاری محافل و كرسیهای تلاوت در صحنهای مقدس از دیگر اقدامات كمیتۀ قرآن در ایام اربعین است. وی پویش ختم قرآن با همكاری شبكۀ قرآن و پویش «حیاتُنا القرآن و حیاتُنا الحسین» با محوریت فعالیتهای هنری و ادبی را از دیگر برنامههای اربعینی معرفی كرد.
حجت الاسلام عادل دربارۀ اسكان زائران پاكستانی گفت: از محور میرجاوه پذیرای زائران پاكستانی هستیم. هر زائری یك شبانهروز اسكان میشود.