آیت الله سید احمد خاتمی درباره فضلی كه امام حسین (ع) به آن نائل شد، گفت: این فضل همان شهادت است زیرا او با شهادت گرامی داشته شد و به این شكل به سعادت ابدی نائل آمد. در واقع شهادت هدیه خداست و به همین دلیل بردن محض است و باختن در آن نیست.
آیت الله سید احمد خاتمی، امام جمعه تهران در گفتگوی تلفنی با رادیو اربعین در آغاز با اشاره به زیارت اربعین گفت: در بخشی از این زیارت می گوییم«اَللّهُمَّ اِنّی اَشْهَدُ اَنَّهُ وَلِیُّكَ وَابْنُ وَلِیِّكَ وَ صَفِیُّكَ وَابْنُ صَفِیِّكَ الْفاَّئِزُ بِكَرَامَتِكَ أَكْرَمْتَهُ بِالشَّهَادَةِ وَ حَبَوْتَهُ بِالسَّعَادَةِ .. خدایا شهادت می دهم حسین فاطمه و برگزیده تو و فرزند برگزیده ات كه به كرامت و فضلت نائل شد».
وی در ادامه درباره فضلی كه امام حسین (ع) به آن نائل شد، اظهار داشت: این فضل همان شهادت است زیرا او با شهادت گرامی داشته شد و به این شكل به سعادت ابدی نائل آمد. در واقع شهادت هدیه خدا است و به همین دلیل بردن محض ایت و باختن در آن نیست.
امام جمعه تهران اظهار داشت: خانواده های شهدا نور و معنویتی را در خانه خود لمس می كنند كه این معنویت در خانه دیگر یافت نمی شود و این آرامش شهادت است.
وی با بیان اینكه شهادت، دنیایی از حرف و سخن است، عنوان داشت: در قرآن از سه گروه در باب شهادت ذكر كرده است؛ یك گروه برای كسانی است كه آثار شهادت را ماندگار می دانند زیرا شهادت از بین رفتنی نیست؛ سوره محمد (ص) آیات 4 الی 6 در این باره سخن گفته است؛ آنهایی كه در راه خدا به شهادت رسیده اند هرگز اعماشان ضایع نمی شود و هرگز خون شهید هدر رفتنی نخواهد بود و آنها را وارد بهشتی می كند كه قبلا برای آنها تدارك دیده است.
آیت الله خاتمی خاطرنشان كرد: آن روزی كه امام حسین را به شهادت رساندند، تك و تنها بود و هیچ كدام از یارانش باقی نمانده بودند ایشان وقتی به كربلا می رفتند، غریب غریب بودند اما امروز در اربعین قریب به 20 میلیون نفر به كربلا می روند فریاد لبیك یا حسین سر می دهند.
وی با تصریح بر اینكه شهادت و آثار آن از بین رفتنی نیست، عنوان داشت: گروه دوم از آیات این است كه شهدا زنده اند، بارها شنیده ایم این شهیدان زنده اند اما این بدان معنا نیست كه فقط نامشان زنده هستند، بلكه حیات واقعی تر و بالاتری از این حیات وجود دارد. قرآن می فرماید حتی در گویش نیز به شهید، مرده و فقید نگویید زیرا شهید آنقدر قرب و مقام دارد كه حتی در گویش نیز باید ادب را رعایت كرد.
امام جمعه تهران با بیان اینكه شهید واژه ای كاملا اسلامی است، اظهار داشت: در زمان جاهلیت شهید و معنایی به این نام وجود نداشت و قرآن عنوان كشته راه خدا را شهید گذاشت.
وی با اشاره به سومین گروه آیات، اظهار داشت: سومین گروه آیاتی است كه شهادت را معامله با خداوند می داند و این مهم در سوره توبه به صراحت آمده است. وقتی انسان جانش را كف دست می گذارد و در راه خدا فدا می كند، خداوند نیز بهشت ابدی را تقدیم او می كند. خداوند به آنها می گوید خوش به حالتان كه چنین "فوز" عظیمی نصیب تان شده است. اینكه در زیارت عاشورا می گوییم حسین را با شهادت گرامی داشتی و به سعادت ابدی مفتخر كردی، معنی همین آیه را می دهد.