آیت الله سید احمد خاتمی تاكید كرد: امام سجاد (ع) امام قهرمان بود نه بیحال و نه ضعیف. ماندگاری امروز نهضت سالار شهیدان به بركت فداكاری اوست.
حضرت آیت الله سید احمد خاتمی خطیب نماز جمعه تهران در ارتباط تلفنی با رادیو اربعین با بیان اینكه اگر حضرت امام سجاد (ع) و شیرزن كربلا زینب كبری (س) نبودند اثری از نهضت سالار شهیدان باقی نمی ماند، گفت: از امامان مظلوم شیعه حضرت امام زین العابدین (ع) است. امامی كه نه تنها از ناحیه دشمنان بلكه از ناحیه دوستان ناآگاه نیز مورد ستم قرار گرفته و سال های بسیار، امامی كه سمبل قهرمانی وشجاعت است، ناجوانمردانه با پسوند بیمار، امامی ضعیف و ناتوان معرفی شده است.
وی متذكر شد: هركسی در زندگی اش بیمار می شود ولی پسوند بیمار را چسباندن به معنای بیحالی مدام است در حالیكه 35 سال دوره امامت امام سجاد (ع) از سخت ترین دوره های تاریخ اسلام و تاریخ زندگانی امامان است. از خفقانی ترین دوره ها.
خطیب نماز جمعه تهران اظهار داشت: مسعودی می گوید «شیعیان مخفی شدند، تعقیبشان می كردند و جان و مالشان در امان نبود». عبدالملك بن مروان كه از خلفای عصر امام سجاد (ع) بود، گفت «كسی مرا در این مقامی كه هستم امر به تقوا كند، گردنش را خواهم زد».
وی با اشاره به شرایط سخت دوره امامت امام زین العابدین (ع)، بیان كرد: امام سجاد (ع) فرمود «در سراسر مكه و مدینه، 20 نفر نیستند كه ما را دوست داشته باشند» پرواضح است كه در شرایط اینچنینی به دوش گرفتن علم امامت، كار بسیار سختی است.
آیت الله خاتمی به اهداف امام سجاد (ع) در این دوره پرداخت و عنوان كرد: یك، احیای نهضت عاشورا. دو، طرح علنی مسئله ولایت و امامت. سه، پشتیبانی و حمایت مخفی از قیام های مخلصانه كه به انگیزه خونخواهی سالار شهیدان شكل گرفت. چهار، مبارزه با عالمان درباری. پنج، مبارزه در پوشش دعا و تقیه.
وی در ادامه به چگونگی زنده نگهداشتن نهضت مقدس امام حسین (ع) توسط امام سجاد (ع) پرداخت و گفت: گریه و اشك حامل پیام است، پیامی كه قلم و بیان از ترسیم آن عاجز هستند. گریه بر شهید احیای حماسه فداكاری اوست. آنقدر امام سجاد در داغ پدر گریه كرد كه او را یكی از بكائین پنجگانه تاریخ لقب داده اند. این گریه ها هدفمند بود و با این انگیزه بود كه این نهضت فراموش نشود.
خطیب نماز جمعه تهران یادآوری مداوم حماسه عاشورا را از دیگر عوامل دانست و بیان كرد: نقل است كه امام هرگاه بر سر سفره می نشست، اشك می ریخت و می فرمود كه «پسر پیغمبر گرسنه و لب تشنه به شهادت رسید». وقتی آب می نوشید به یاد عطش پدر، آنقدر گریه می كرد كه اشك های حضرت با آب مخلوط می شد، وقتی سبب گریه را از حضرت پرسیدند، فرمود «چگونه گریه نكنم در حالیكه پدرم را از آبی كه برای وحوش و درندگان هم آزاد بود، منع كردند».
وی با اظهار بر اینكه از شیوه هایی كه امام سجاد (ع) برای زنده نگه داشتن نهضت عاشورا به كار گرفت، توصیه بر زیارت سالار شهیدان ابی عبدالله الحسین (ع) است، افزود: خود حضرت بعد از اینكه به مدینه آمدند باز به زیارت پدر بزگوارشان رفتند. ابوحمزه ثمالی می گوید كه از حضرت امام سجاد (ع) در مورد زیارت امام حسین (ع) پرسیدم، حضرت فرمود «هر روز حسین را زیارت كن، نمی توانی هفته ای یكبار، نمی توانی ماهی یكبار، كسی كه اصلا حضرت را زیارت نكند و بتواند زیارت كند، در حقیقت حریم رسول الله را شكسته است».
آیت الله خاتمی، سجده بر تربت سالار شهیدان را به عنوان چهارمین عامل معرفی كرد و گفت: سجده بر خاك در مكتب ما است و در بین خاك ها، سجده بر تربت سالار شهیدان، ابی عبدالله الحسین (ع) سفارش شده است. خود امام سجاد (ع) مقداری از تربت پاك سیدالشهدا (ع) را با خود داشت و به هنگام نماز بر او سجده می كرد. سجده بر تربت امام حسین (ع) سجده بر تربت آزادگی است. سجده بر عشق به خدا و ایثار و فداكاری در راه دین است. سجده بر تربت سالار شهیدان، یادآور خاطرات فداكاران راه حق و تجدید عهد با شهیدان است.
وی با بیان اینكه امام سجاد (ع) در اسارت، ابهت و غرور دشمن را شكست، اظهار داشت: ابن زیاد امام سجاد (ع) را به كشتن تهدید كرد. امام سجاد (ع) در جوابش فرمود «من را از كشتن می ترسانی، مگر نمی دانی كه كشته شدن، مرام ما و شهادت كرامت ما است».
خطیب نماز جمعه تهران ادامه داد: افشاگری ها و سخنرانی های عمومی امام سجاد (ع) هم از راه های احیای این حماسه بود. خطبه های امام سجاد (ع) در كوفه و در شام.
وی تاكید كرد: امام سجاد (ع) امام قهرمان بود نه بیحال و نه ضعیف. ماندگاری امروز نهضت سالار شهیدان به بركت فداكاری اوست.