آیت الله سید احمد خاتمی گفت: امر به معروف و نهی از منكر را جلوه غیرت دینی دانست و این غیرت دینی ابعادی در بعد فردی، اجتماعی، سیاسی و حكومتی دارد.
آیت الله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و نماینده مجلس خبرگان در ارتباط تلفنی با رادیو اربعین، امر به معروف و نهی از منكر را جلوه غیرت دینی دانست و گفت: این غیرت دینی ابعادی دارد. در بعد فردی عفت دینی به معنای پاكدامنی، پاك لقمه ای، پاك پوششی، پاك زبانی، پاك رفتاری است.
وی در بیان اینكه غیرت دینی در عرصه سیاسی به چه شكلی است، اظهار كرد: عرصه سیاسی به معنای عام است و نه فقط در عرصه حكومتی. آنچه از امام در عرصه دین آموختیم كه او هم از مكتب قرآن آموخته است، این است كه دین فقط برای آباد كردن آخرت نیامده است. رسالت دین هم آبادی آخرت است هم آبادی دنیاست.
آیت الله خاتمی با تاكید بر اینكه دین برنامه زندگی است و در عرصه سیاست هم برنامه دارد، گفت: قرآن برنامه سربلندی این جهان و آن جهان را معرفی می كند. ما متاسفانه شاهدیم كه بعد از پیروزی انقلاب هم كسانی بر سكولاریسم می دمند. سكولاریسم یعنی جدایی دین از عرصه حكومت. دین آمده هم دنیای انسان را بهشت كند و هم آخرت را. البته دین نیامده به زور مردم را به بهشت ببرد اما دین جاده بهشت را باید صاف كند. اگر قرار شد دین برنامه زندگی باشد در عرصه سیاست هم باید برنامه داشته باشد و برنامه دارد ما باید به سراغ دین برویم تا این برنامه ها را بیاموزیم.
وی با اشاره به اینكه دین عین سیاست است، یاد آور شد: قبل از امام راحل (ره)، شهید مدرس این ایده قرآنی را مطرح كرده بود. لیكن دینی عین سیاست است كه دین به سیاست خط بدهد و نه سیاست به دین. اگر سیاست بخواهد به دین خط بدهد همانند سیاست معاویه می شود همان كه امیرالمومنین می فرمود، بلد هستیم اما نزدیكش نمی شویم چون ما دین مان به سیاست مان خط می دهد.
امام جمعه موقت تهران ضمن بیان اینكه باید مراقب باشیم، دین مان را فدای سیاست نكنیم، تصریح كرد: دین را فدای سیاست كردن این است كه انسان، آخرتش را بفروشد، آخرتش را برای سیاست تباه كند. بدبختی بیشتر این است كه آدم دینش را فدا كند برای سیاست دیگران. دیگری می خواهد به مجلس برود هوادارنش بیایند اینچنین عمل كنند كه برای رفتن كاندیدایشان دروغ بگویند، تهمت بزنند، افترا داشته باشند، جامعه را به تفرقه بكشانند، این همان فروختن دین به دنیای دیگران است. ما سیاسی هستیم اما سیاسی دینی هستیم.
وی با تاكید بر اینكه در یك جامعه زنده و آزاد باید یكدیگر و سلایق یكدیگر را تحمل كنیم، متذكر شد: اختلاف سلیقه خطرناك نیست، حیات یك جامعه به اختلاف سلایق است. با اختلاف سلیقه هاست كه جامعه اداره می شود بنا نیست و نبوده و نخواهد بود كه در این كشور یك سلیقه حرف اول را بزند. جامعه آزاد است و همه سلایق داخل نظام باید باشند و حرفشان را برنند.
آیت الله خاتمی با اشاره به اینكه اختلاف سلیقه با تفرقه تفاوت ماهوی دارد، گفت: اختلاف سلیقه این است كه هدف یكی است. باید اختلاف سلیقه ها را تحمل كنیم و بپذیریم كه ممكن است او هم در سلیقه درست بگوید و درست عمل كند.
وی افزود: ما در یك جامعه دینی باید اختلاف سلایق را تمرین كنیم و باور كنیم كه مسئله سلایق یك اصل پذیرفته شدنی در جامعه آزاد است، نمی شود ما آزادی را بپذیریم اما اختلاف سلیقه ها را نپذیریم.
نماینده مجلس خبرگان با توصیه به حق طلبی و صبر اظهار كرد: تواصی به حق و حق مداری، تواصی به صبر و مقاومت، این عرصه غیرت دینی در عرصه سیاسی است. در یك جامعه ممكن است كسی از حق بلغزد و در مورد همه هم هست این مشكل برای غیر معصومین ممكن است اتفاق بیفتد بنابراین باید همدیگر را سفارش به حق كرد، همدیگر را سفارش به صبر و مقاومت كرد.
وی افزود: از مصادیق بارز تواصی به حق و تواصی به صبر، دمیدن روح امید است. همه عناصر امید در كشور در حد نصاب موج می زند. اولین عنصر امید، عنایت ذات مقدس ربوبی است.
آیت الله خاتمی در ادامه گفت: دومین عنصر امید، عنایات معصومین (ع) است، فكر نمی كنم كسی تردید داشته باشد كه ایران اسلامی پایتخت اهل بیت (ع) است. خانه حسین (ع) است. در شب و روز اربعین می بینید كه كل رسانه های ما عزا خانه اباعبدالله (ع) است و در كل دنیا این خبر نیست.
وی وجود مردمی وفادار را عنصر سوم امید دانست و گفت: دشمنان انواع تلاش ها را به كار بردند تا مردم را از این انقلاب و نهضت حسینی كه نهضت الهی است جدا كنند. به فضل خدا نتوانستند و نمی توانند چون در اوج گرانی ها مردم به راهپیمایی 22 بهمن می آیند و یا در راهپیمایی روز قدس شركت می كنند و این بدان معناست كه مردم مشكلشان را دارند و می بینند اما در عین حال اهل تحلیل هستند و تحلیلشان به آن ها می رساند كه از انقلابشان حمایت كنند.
امام جمعه موقت تهران اظها كرد: چهارمین عنصر، وجود جوانانی مستعد است كه به فضل خدا با استعدادهای فراوانشان عرصه علمی كشور را پیش بردند و در رده های بالای نظام اسلامی ما را نشاندند.
وی نیروهای مسلح توانمند را از مصادیق بارز تواصی به حق و تواصی به صبر و دمیدن به عنصر امید برشمرد و بیان كرد: نیروهای مسلح ما از جهت ایمان و باور در نساب نظام اسلامی هستند در عرصه توان نظامی پهپاد جاسوسی آمریكا را در هوا زدند و اعلام كردند كه این كار را انجام دادند. این بدین معناست كه ما كاری را كه انجام دادیم را می گوییم و كاری كه انجام ندادیم تهمت ناچسب است.
آیت الله خاتمی عنوان كرد: پنجمین نكته در عرصه غیرت دینی در عرصه سیاسی، انصاف است. انصاف یعنی حق مداری حتی نسبت به آن هایی كه قبولشان ندارید. خوبی را ببینید هركسی خوبی را انجام می دهد تشویقش كنید و بدی را ببینید و این بد را هركسی كه انجام می دهد نكوهشش كنید. این یعنی نفی حزب مداری، نفی باند مداری. فقط باید خدا گرا و حق مدار بود. غیرت دینی در عرصه سیاسی، جامعه را به سمت عدالت، برخوردهای حق گرایانه می برد.
وی از مصادیق غیرت دینی در عرصه سیاسی را بدبینی به دشمنان نام برد و متذكر شد: باید بدانیم كه دشمن، دشمن است و از او جز دشمنی بر نمی آید حتی اگر لبخند هم می زند باید به این لبخندش بدبین بود. بدانید اگر شما صبوری، مقاومت پیشه كنید و تقوا و حریم برای خدا نگهدارید تمام توطئه های آن ها خنثی خواهد شد.
نماینده مجلس خبرگان هشدار داد: تحت تاثیر شایعات و فضای آلوده ای كه دشمنان درست می كنند نباید بود. نباید دروغ های آن ها را تكرار كرد. ما دو گونه دروغگو داریم، یكی دروغگوی واقعی كسی كه خبر سازی می كند. كار دشمنان خبرسازی است ما باید از سپاه تشكر كنیم كه سردسته آمد نیوز، این كانال خیانت و جنایت را گرفتند. این ها دروغ را می ساختند و می گفتند.
وی افزود: دروغگوی دوم كسانی هستند كه دروغ را نقل می كنند. امیرالمومنین می فرماید چیزی را كه نمی دانی دروغ است و یا راست، اگر بگویید، دروغگو هستید ولو خودتان نساخته باشید.