صدای جمهوری اسلامی ایران

«برای اینكه كارهای ویزایتان راحت‌تر انجام شود، می‌توانم با دریافت 500 هزار تومان برایتان تست غیر حضوری كرونا آماده كنم».

این ادعای یكی از افرادی است كه در مقابل كنسولگری عراق در جمع متقاضیان روادید برای پیدا كردن مشتری مطرح می كرد.

هر سال زائران زیادی در اربعین حسینی عازم كربلا می‌شدند تا در جوار حرم مطهر امام حسین (ع) مناسك عزاداری را به جا آورند، اما امسال با زمزمه‌هایی درباره محدودیت سفرها از سوی دولت عراق، اوضاع به گونه‌ای دیگر رقم خورد. چندی پیش دولت عراق اعلام كرده بود كه امسال تنها 40 هزار زائر می‌توانند به این كشور سفر كنند كه از این میان 30 هزار سهمیه به زائران ایرانی اختصاص داده می‌شود و سفرها صرفا هوایی خواهد بود. از سوی دیگر، وزیر بهداشت در روزهای اخیر اظهار كرد: طبق مصوبه ستاد ملی كرونا افرادی كه می‌خواهند در مراسم اربعین حسینی حضور داشته باشند، باید حتما دو دوز واكسن كرونا را تزریق كرده باشند در غیر این صورت، مجوز خروج از كشور و ورود به عراق را نخواهند داشت. این موضوع باعث واكنش برخی افراد شد چرا كه معتقد بودند طیف وسیعی از نوجوانان و جوانان به دلیل دریافت‌نكردن واكسن، امكان سفر به عراق را نخواهند داشت. با وجود این درباره محدودیت‌های سفر به عراق همچنان ابهاماتی وجود دارد و هنوز تصمیم نهایی مسئولان در این‌باره قطعی نیست و صرفا ثبت نام از متقاضیان صورت می‌گیرد.

تلاش برای دریافت روادید عراق از سوی عده‌ای از متقاضیان باعث سوءاستفاده برخی از دفاتر مسافرتی شده است به طوری كه چندی پیش با وجود ممنوعیت سفر به عراق بدون روادید، برخی دفاتر مسافرتی وعده داده‌ بودند كه برای مسافران در فرودگاه بغداد و نجف روادید صادر خواهند كرد كه در نتیجه آن برخی از مسافران به كشور بازگشتند.

برای آگاهی و اطلاع از وضعیت شرایط روادید مسافران به عراق به كنسولگری این كشور در مشهد می‌رویم تا از نزدیك پیگیر شرایط آنها شویم.

ادعای صدور روادید از راه غیرقانونی

با مشاهده افرادی كه برای دریافت روادید مقابل كنسولگری عراق تجمع كرده‌اند، وارد صف متقاضیان می‌شوم تا علت صدور روادید را با وجود ممنوعیت سفر به عراق جویا شوم. پس از گذشت مدت كمی از حضورم در آنجا متوجه می‌شوم افراد مراجعه‌كننده به سفارت، یا عراقی هستند یا شهروندان ایرانی كه دعوتنامه دارند. یكی از این افراد كه به ادعای خودش در بغداد زندگی می‌كند درباره شرایط سفرش می‌گوید: «من عراقی هستم و می‌خواهم از طریق هوایی به كشورم برگردم برای همین محدودیتی در ویزا ندارم اما به ایرانی‌ها ویزا نمی‌دهند. علاوه بر تست كرونا، تست هپاتیت، سل و اچ. آی. وی هم از ما خواسته‌اند. نتیجه تست كرونا را هم 48 ساعت قبل پرواز باید تحویل بدهیم».

آقای میانسال دیگری كه عراقی است و در ایران زندگی می‌كند، می‌گوید: «من، همسر و فرزندانم می‌خواهیم از طریق زمینی و با خودروی شخصی به عراق سفر كنیم. در شرایط فعلی برای ویزا باید شناسنامه عراقی داشته باشید یا اگر گذرنامه ایرانی دارید، باید پدر و مادرت عراقی باشند».

كمی مكث می‌كند و ادامه می‌دهد: «البته فكر كنم با كاروان بتوانید به عراق سفر كنید».

برای اطمینان از اینكه به شهروندان ایرانی هم روادید عراق می‌دهند یا خیر به سراغ یكی از كاركنان كنسولگری كه مقابل در ورودی ایستاده است، می‌روم. او می‌گوید: «به ایرانی‌ها ویزا نمی‌دهند و فقط عراقی‌ها می‌توانند سفر كنند. سفر به عراق هم به صورت هوایی و هم زمینی انجام می‌شود. درباره اینكه ایرانی‌ها چه زمانی می‌توانند ویزا بگیرند، هنوز چیزی به ما اعلام نشده است».

با وجود پاسخ كارمند كنسولگری همچنان به گفت‌وگو با افرادی كه مقابل در سفارت ایستاده‌اند، ادامه می‌دهم. دختر جوانی كه با تلفن مشغول صحبت‌كردن است، توجهم را جلب می‌كند. سر صحبت را كه با او باز می‌كنم، او مدعی است كه عراقی است. او در پاسخ به این سوال كه چطور می‌توانم روادید بگیرم، می‌گوید: «من از دیگران شنیده‌ام شركتی مسافرتی به نام ... با دریافت 30 دلار ویزای دو هفته‌ای برای ایرانی‌ها فراهم می‌كند».

500 هزار تومان؛ هزینه تست غیرحضوری كرونا برای روادید عراق

چند پسر جوان روی پله‌ای كنار هم نشسته‌اند و با كنجكاوی همه افرادی را كه به سفارت رفت و آمد می‌كنند زیر نظر دارند. درباره شرایط روادید سوال می‌كنم. یكی از آنها كه خود را مترجم معرفی می‌كند، می‌گوید: «هم‌اكنون فقط عراقی‌ها می‌توانند به عراق بروند و ایرانی‌ها نمی‌توانند ویزا بگیرند اما می‌توانم برایتان تست غیرحضوری كرونا بگیرم».

از او درباره تست غیرحضوری كرونا توضیح بیشتری می‌خواهم كه می‌گوید: «500 هزار تومان می‌گیریم و به جای اینكه شما تست كرونا بدهید، برای شما برگه تست كرونای منفی آماده می‌كنیم و نیازی به انجام تست ندارید».

وقتی از او سوال می‌كنم كه آیا برای روادید هم می‌تواند برایم كاری انجام دهد، می‌گوید: «شخصی را می‌شناسم كه به واسطه او می‌توانم برایتان ویزا فراهم كنم. شما بعدا با من تماس بگیرید تا خبرش را بدهم».

برای پیگیری ماجرا دو ساعت بعد با این فرد تماس می‌گیرم. او می‌گوید: «یكی از دفترهای مسافرتی كه با آنها كار می‌كنم حاضر است شش میلیون تومان دریافت كند تا هم ویزا برایتان جور كند، هم تست غیرحضوری كرونا برایتان انجام بدهد. البته هزینه دریافتی فقط بابت بلیت رفت به صورت هوایی است. اگر هم با پروازهای عراقی بخواهید سفر كنید با همین شرایط 9 میلیون تومان باید پرداخت كنید چون هواپیماهای عراقی كیفیت بهتری دارد».

این در حالی است كه پس از قطع تماس با این فرد با چند دفتر مسافرتی درباره روادید عراق صحبت كردم و تمامی آنها اعلام كردند هنوز نامشخص است و اجازه‌ای برای صدور روادید ندارند.

مسئولان استانداری پاسخگو نبودند

برای پیگیری آخرین اخبار درباره محدودیت‌های سفر به عراق با محمدصادق براتی، معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی چندین بار تماس گرفتیم اما از سوی وی پاسخی داده نشد.

https://zil.ink/radioarbaeen

مرتبط با این خبر

  • رادیو اربعین؛ صدای واقعیت‌های اربعین حسینی بدون شعارزدگی

  • ارسال 10 هزار عكس برای رادیو نمای اربعین

  • معرفی زنان واقعه كربلا

  • رادیو اربعین، همراه زائران در مشهد مقدس تا پایان ماه صفر

  • راهپیمایی اربعین جهاد تبیین است

  • رادیو اربعین تخصصی‌ترین و پرمخاطب‌ترین رسانه كشور در ماه صفر

  • آمادگی حرم مطهر رضوی برای پذیرایی از زائران در در روزهای پایانی ماه صفر

  • رادیو اربعین؛ پل ارتباطی میان عاشقان حسینی

  • زائران برای موفقیت دولت دعا كنند

  • مرقد لیلی؛ سفری معنوی به قلب اربعین و فرهنگ عاشورا