صدای جمهوری اسلامی ایران

كتاب "اربعین، رسانه شیعی" با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.

مراسم رونمایی از كتاب «اربعین، رسانه شیعی» نوشته حامد طالبی ظهر امروز با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد سلگی مدیر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، سعید كرمی مدیرعامل انتشارات سروش و جمعی از اهالی رسانه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، محمد سلگی صحبت كرد و گفت: در پژوهشگاه در حدود 60 كتاب مشترك با دیگر مراكز منتشر كردیم. در 4 سال اخیر نزدیك به هزار و 263 اثر در پژوهشگاه منتشر شده است كه 390 اثر آن كتاب‌های الكترونیك بودند.

سخنران بعدی این جلسه سعید كرمی مدیرعامل انتشارات سروش بود. وی گفت: انتشارات سروش تا به امروز 5 كتاب در زمینه اربعین تولید و منتشر كرده است كه از آن جمله می‌توان به كتاب «پیاده‌ها عاشق‌ترند» نوشته مریم بصیری، «اربعین رسانه شیعی» نوشته حامد طالبی، رمان «صور» اثری از حسینعلی جعفری، سفرنامه «به خدای انجیل» نوشته محسن حسن‌زاده و «اربعین عاشقی» به قلم نجمه جوادی اشاره كرد. امروز می‌خواستیم كه برای همه این كتاب‌ها مراسم رونمایی برگزار كنیم اما به دلیل محدودیت‌های كرونایی این امكان فراهم نشد كه در خدمت همه نویسندگان باشیم.

وی اضافه كرد: انتشارات سروش تلاش كرده است از ظرفیت‌های مغفول در زمینه معرفی سنت‌ها استفاده كرده تا این آیین‌های نیكو را احیا كند. اربعین یكی از موضوعاتی است كه در حوزه كتاب و رسانه مكتوب كمتر بدان پرداخته شده است. انتشار این 5 كتاب در همین راستا است.

مدیرعامل انتشارات سروش ضمن ارائه گزارشی از كتاب‌های منتشر شده از سوی این مركز گفت: انتشارات سروش نزدیك به 65 كتاب منتشر كرده است كه بیش از 40 درصد آنها تجدید چاپ شده و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است. به صورت كلی انتشارات سروش 1987 كتاب چاپ كرده است كه تعدادی از این كتاب‌ها مورد توجه رهبر انقلاب قرار گرفته است. برای مثال كتاب «ایران ما» كه به معرفی كشورمان می‌پردازد مورد تقریظ رهبر انقلاب قرار گرفت و یا كتاب «دختران آفتاب» كه با موضوع حجاب و دختران نوشته شده است، تقریظ رهبری را دریافت كرده است.

در بخش دیگری از این جلسه، حامد طالبی نویسنده كتاب «اربعین، رسانه شیعی» صحبت كرد. او در ابتدای صحبت‌های خود ضمن بیان بخشی از سخنان رهبر انقلاب درباره اربعین گفت: رهبر انقلاب در سال 1398 درباره پیاده‌روی اربعین فرمودند: "امروز در دنیای پیچیده‌ پُرتبلیغات و پُرهیاهو، حركت اربعین، یك فریاد رسا و رسانه‌ بی‌همتا است. چنین چیزی وجود ندارد دیگر در دنیا؛ اینكه میلیون‌ها انسان راه می‌افتند، از كشورهای مختلف، از فِرَق مختلف اسلامی و حتّی بعضی ادیان غیر اسلامی. این وحدت حسینی است؛ شما بدرستی گفتید: «الحسین یجمعنا».

شروع این پژوهش كه در دانشگاه علامه طباطبایی شروع و منتهی به نوشتن كتاب پیشرو شد، از همین جمله رهبر انقلاب بود كه اربعین را رسانه‌ای بی‌همتا معرفی كردند. برای ما مهم این بود كه به این سؤال پاسخ بدهیم كه آیا پیاده‌روی اربعین می‌تواند رسانه باشد یا خیر؟ وقتی رهبر انقلاب آن را رسانه‌ای بی‌همتا می‌گویند، چگونه است؟ این موضوع در حالی است كه رسانه‌ها این پیاده‌روی را بایكوت كرده و تنها رسانه‌های كوچك جهان آن را پوشش می‌دهند. با این حال، همه ساله بیش از 20-25 میلیون جمعیت در اربعین جمع می‌شوند. سوالی كه در این كتاب به دنبال پاسخ به آن هستیم این است كه آیا پیاده‌روی اربعین هنجارهای رسانه‌ای را در خود دارد یا خیر؟ بدون شك اگر این پدیده را به درستی بشناسیم، سیاست‌گذاری‌های درستی درباره آن می‌توانیم داشته باشیم.

اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنران پایانی این مراسم بود. او گفت: آقای طالبی را از سال‌ها پیش می‌شناسم و بسیار خوشحالم كه وارد كارهای مكتوب در زمینه اربعین شدند. خاطرم هست دو سال پیش همایشی را در كربلا داشتیم و در آنجا مقاله‌ای را درباره اربعین و انقلاب اسلامی ارائه دادم. اربعین مفهوم كلیدی در فرهنگ شیعه است. ما عادت داریم كه برای عزیزان خود چهل روز بعد از درگذشت، اربعین می‌گیریم و تمام می‌شود، اما چه اتفاقی افتاده است كه اربعین شهادت امام حسین هنوز هم محل بروز عواطف و احساسات پاك است و این عشق روز به روز هم شعله‌ورتر می‌شود؟

وی اضافه كرد: معتقدم یكی از مهم‌ترین خاستگاه‌های انقلاب اسلامی اربعین است. بنده گفته‌ام كه انقلاب اسلامی فاطمی الحدوث و حسینی البقا است. می‌بینید كه آغاز نهضت انقلاب اسلامی یعنی در مهرماه سال 1341 مصادف با ایام فاطمیه است و تداوم آن نیز همواره گره‌خورده به تقویم مناسبت‌های عاشورایی است. برای مثال اربعین رحلت آقا مصطفی در 9 آذرماه سال 1356 جایی است كه موج تاریخ انقلاب اسلامی در كل كشور از آنجا شكل می‌گیرد. حكومت پهلوی نیز در اقدامی همه عوامل برگزاری آن برنامه‌ها را تبعید كرده است كه از آن جمله می‌توان به تبعید آیت الله خامنه ای به پیرانشهر اشاره كرد. این اتفاق باعث می‌شود كه پیام آن روزها بیشتر منتشر شود. در نهایت به اربعین سال 1357 می‌رسیم كه پیام مهم انقلاب اسلامی منتشر می‌شود. با حضور صدام در عراق مراسم اربعین تا چند دهه‌ای كم رونق برگزار می‌شود اما بعد از دهه 1380 خودش را نشان می‌دهد و امروز راهپیمایی میلیونی اربعین باعث افتخار است.

در پایان این مراسم، از كتاب‌های «اربعین رسانه شیعی» و «پیاده‌ها عاشق‌ترند» رونمایی شد.

https://zil.ink/radioarbaeen

مرتبط با این خبر

  • رادیو اربعین؛ صدای واقعیت‌های اربعین حسینی بدون شعارزدگی

  • ارسال 10 هزار عكس برای رادیو نمای اربعین

  • معرفی زنان واقعه كربلا

  • رادیو اربعین، همراه زائران در مشهد مقدس تا پایان ماه صفر

  • راهپیمایی اربعین جهاد تبیین است

  • رادیو اربعین تخصصی‌ترین و پرمخاطب‌ترین رسانه كشور در ماه صفر

  • آمادگی حرم مطهر رضوی برای پذیرایی از زائران در در روزهای پایانی ماه صفر

  • رادیو اربعین؛ پل ارتباطی میان عاشقان حسینی

  • زائران برای موفقیت دولت دعا كنند

  • مرقد لیلی؛ سفری معنوی به قلب اربعین و فرهنگ عاشورا