مجید بهستانی بیان كرد: اساتید حقوق و وكلا در سراسر جهان باید به شكل شخصی یا گروهی به دبیركل سازمان ملل و شورای امنیت نامه نگاری كرده و از آنها برای رسیدگی به پرونده حاج قاسم درخواست نمایند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو مقاومت، مجید بهستانی كارشناس حقوقی و استاد دانشگاه در گفتگو با برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت در مورد پیگیری دادگاه جهانی برای ترور شهید سلیمانی بیان كرد: پرونده این شهید بزرگوار از لحاظ حقوقی و قضائی پیچیده تر و دشوارتر از پرونده جنگ غزه است.
وی با اشاره به آغاز یك كار علمی در یك كارگروه برای پیگیری جنایت در همان سال شهادت سردار تشریح كرد: در آن كارگروه متوجه ضعف در قوانین در 2 سطح بین المللی و داخلی شدیم. در سطح بین المللی، در پیگیری و دستگیری و مجازات تروریستها و همچنین عدم كفایت قوانین داخلی برای مجازات آنها ضعف قوانین است. روند پیگیری در قوه قضائیه همچنان ادامه دارد.
بهستانی در مصاحبه با رادیو مقاومت دیوان بین المللی لاهه و دیوان كیفری بین المللی را 2 نهاد اصلی برای پیگیری شكایات بین المللی برشمرد و اظهار كرد: برای پیگیری پرونده غزه دیوان كیفری بین المللی می تواند ورود داشته باشد اما برای پیگیری ترور شهید حاج قاسم سلیمانی نمی توان به این نهاد رجوع كرد. چرا كه دیوان كیفری روی جنایات جنگی، پاكسازی قومی، نسل كشی و جنایت علیه بشریت ورود می كند و در وقوع جرم باید اقدامات گسترده صورت گرفته باشد.
اما اگر بتوان قاعده تجاوز را كه یكی از موضوعاتی است كه حقوقدانان تمایل به ورود دیوان كیفری دارند، می توان علیه دولت آمریكا شكایت است. اما در خصوص شهادت سردار دلها اصلی ترین نهاد دیوان بین المللی لاهه است كه ذیل شورای امنیت تعریف می شود. می توان در این نهاد طرح دعوا در خصوص شهادت حاج قاسم صورت گیرد.
وی همچنین یادآور شد: چون جنایت در خاك خارج از ایران انجام شده و پرونده ها براساس محل وقوع جرم طرح ریزی می شوند، ایران نمی تواند اقدامات چندانی انجام دهد و از این حیث عراقی ها دست بازتری دارند. همچنین می توان روی صلاحیت جهانی تمركز كرد كه برخی كشورها برای خود قائل هستند.
به این معنا كه اگرچه جرم مستقیما روی منافع آن كشور نیست اما اگر صلح و امنیت بین المللی یا عرف بین المللی نقض شود، محاكم داخلی می توانند اقامه دعوا نمایند كه البته هنوز ایران این صلاحیت را برای خود قائل نشده است. بنابراین ایران می تواند با این كشورها همكاری نماید و آنها مجاب كند تا از این ظرفیت استفاده نمایند. یكی از ایرادات دیوان لاهه بحث ترازی یا صلاحیت اختیاری است و طرفین باید در مورد خاص شكایت راضی به شكایت به دیوان باشند و قاعدتا آمریكا هیچگاه راضی به این امر نخواهد شد.
این استاد دانشگاه تصریح كرد: ما می توانیم متناسب با عرف بین المللی و سابقه دعواهای پیشین بین ایران و آمریكا به رویه رفتار ایران و آمریكا استناد كرده و دیوان را در این قضیه درگیر كنیم. دیوان طرفین را به مصالحه دعوت می كند كه ایران می توان با آمریكا به نقطه ای برسد كه اگر به آن نقطه نرسند می توان پس از 6 ماه علیه آمریكا در دیوان طرح دعوا كرد و آمریكا نیز باید صلاحیت دیوان را بپذیرد.
كونوانسیون من و مجازات جرائم علیه اشخاص محترم علیه دیپلماتها در دیوان لاهه نیز وجود دارد و از آنجایی كه شهید سلیمانی مهمان رسمی عراق بوده مشمول این كونوانسیون خواهد شد. عراق و آمریكا عضو كوانواسیون هستند و ایران می تواند از این ظرفیت برای طرح دعوا استفاده نماید.
این كارشناس حقوقی با اشاره به فشارهای سیاسی، تبلیغاتی و رسانه ای برای تروریستهای حاج قاسم گفت: ما در این حوزه چندان ورود نداشتیم. البته در حوزه رسانه و تبلیغات می توان با ادبیات پیشگیری از تكرار این جرم و نسبت به سایر كشورها افكار عمومی جهانی را تحریك كرد. همچنین اساتید حقوق و وكلا در سراسر جهان باید به شكل شخصی یا گروهی به دبیركل سازمان ملل و شورای امنیت نامه نگاری كرده و از آنها برای رسیدگی به پرونده درخواست نمایند.
گفتنی است؛ شما مخاطبان ارجمند رادیو مقاومت میتوانید برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت را شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14:00 تا 17:00روی موج اف ام ردیف 95,5 مگاهرتز و یا از طریق نرم افزار كاربردی ایران صدا دنبال كنید. همچنین سامانه پیامكی 30000955 آماده دریافت پیامكهای مخاطبان فهیم رادیو مقاومت است.
خبرنگار: فرزانه مرادی