صدای جمهوری اسلامی ایران

سعید جوانمرد بی‌عدالتی را عاملی مهم در سرنگونی رژیم پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی دانست و بیان كرد: نبود عدالت اجتماعی در آن زمان بسیار به چشم می‌آمد كه در كنار نارضایتی عمومی و تبعید امام خمینی، موجب خشم مردم شد

برنامه «گفتگوی سیاسی» رادیو مقاومت با موضوع انقلاب اسلامی، ریسمان اتحاد ملی و هویت دینی در ایران با سعید جوانمرد، كارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه به روی آنتن رفت.

سعید جوانمرد با بیان اینكه انقلاب اسلامی نخستین انقلاب در ایران بود كه با سرعت و سهولت رخ داد و از این جهت یكی از انقلاب‌های شاخص در جهان به شمار می‌رود، گفت: بسیاری از تئوریسین‌های غربی و اروپایی، همچنان در این مسئله مانده‌اند كه چگونه جمهوری اسلامی با شخصیتی مانند امام خمینی (ره)، این انقلاب را به پیروزی رساند و این پیروزی با چه سیاستی و در نهایت، با دست خالی به دست آمد.

وی افزود: آیزنهاور، رئیس جمهور وقت آمریكا نیز اذعان داشت در حیرت است كه انقلاب اسلامی چه نوع انقلابی بود و با دستاوردهایش، بسیاری از كشورها و مردم دنیا را تحت تأثیر قرار داد.

این كارشناس مسائل سیاسی عواملی كه باعث شد در زمان شاه مردم به خیابان‌ها بیایند و نارضایتی خود را از رژیم پهلوی اعلام كنند را برشمرد و عنوان كرد: این مسئله، ریشه در عوامل متعددی داشت كه یكی از آنها، نارضایتی عمومی مردم از حكومت شاه بود. عامل دوم، تبعید امام خمینی (ره) بود.

جوانمرد بی‌عدالتی را عاملی مهم در سرنگونی رژیم پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی دانست و تصریح كرد: نبود عدالت اجتماعی در آن زمان بسیار به چشم می‌آمد كه در كنار نارضایتی عمومی و تبعید امام خمینی (ره)، موجب خشم مردم شد. علاوه بر این، بحث امپریالیسم و انگیزه مذهبی را نیز باید از عوامل كلیدی و تاثیرگذار در پیروزی انقلاب دانست. در نهایت باید به این نكته توجه داشت كه این انقلاب اهدافی داشت و هدف این بود كه عدالت اجتماعی به جامعه تزریق شود و سرنگونی دودمان پهلوی، كه از جمله اهداف مردم و جزئی از افكار حضرت امام بود، با همین رویكرد محقق شد.

وی به روش‌هایی كه باعث سرنگونی رژیم پهلوی شد اشاره و اظهار كرد: این روش‌ها شامل تظاهرات، اعتصاب سراسری در كل كشور، و راهپیمایی‌های گسترده در كنار پخش اعلامیه و آگاه‌سازی مردم بود. این‌ها مسائلی بودند كه باعث ایستادگی مدنی مردم در مقابل بی‌عدالتی در جامعه شد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه مبارزات خیابانی آن زمان به صورت مسلحانه نیز در جریان بود، گفت: در این راستا، متاسفانه ما بسیاری از یاران اصلی انقلاب را در اوایل انقلاب از دست دادیم؛ كسانی كه بازوی راست حضرت امام در آن زمان بودند، از جمله فرزند ایشان، سید مصطفی كه در آبان 56 به شهادت رسید. یكی از دلایل تظاهرات در قم نیز، همین قضیه بود كه فرزند امام در آبان 56 به شهادت رسید و این اتفاقات را رقم زد.

جوانمرد افزود: با توجه به این موارد باید گفت كه جمهوری اسلامی به راحتی به دست نیامده و در طول این 45 سال، مشكلات بسیاری را از سر گذرانده است؛ مشكلاتی نظیر تحریم‌های ظالمانه بر مردم ایران و فتنه‌هایی كه در طول دوران انقلاب برای نظام رخ داده است.

وی در مصاحبه با رادیو مقاومت با تصریح بر این موضوع كه عده‌ای از افراد خودی و غیر خودی، به دنبال به چالش كشیدن انقلاب بوده و هستند، ادامه داد: امام خمینی(ره) با دست خالی و با استفاده از رویكرد مردم‌داری، توانست مردم را در كنار خود جمع كند. یكی از افكار ایشان این بود كه ما نوكر مردم باشیم، به آن‌ها خدمت كنیم و با آن‌ها صادق باشیم.

كارشناس مسائل سیاسی با بیان اینكه مردم در طول دوران حیات انقلاب اسلامی واقعاً توانستند طوفان به پا كنند و در همه مسائل انقلاب، بسیار تاثیرگزار بودند، اظهار كرد: مردم در همان دهه شصت توانستند بسیاری از جریانات ترور را سرنگون كرده و خفه كنند.

جوانمرد از تغییرات نگرش برخی افراد در طول انقلاب اسلامی خبرداد و خاطرنشان كرد: حتی در اوایل انقلاب، لائیك‌ها به نوعی با امام همسو شده بودند؛ افرادی كه در قضیه انقلاب نقش داشتند و تاثیرگذار بودند مثل ابوالحسن بنی‌صدر، صادق قطب‌زاده و مهندس بازرگان، این افراد در ابتدا همراه حضرت امام بودند اما بعدها ایشان راه خود را از آن‌ها جدا و اعلام كرد كه این افراد راه خود را انتخاب كنند. چرا كه این روش مناسبی نبود كه این افراد در كنار مردم، با روحیات اینكه همراه امام هستند، اهداف اروپایی و آمریكایی خود را پیگیری كرده و در جهت پیشبرد انقلاب گامی برندارند.

وی با تصریح بر اینكه از 300 سال پیش، تنها انقلابی كه ایران در آن هیچگاه باج نداد، انقلاب اسلامی در سال 1357 بوده است، گفت: كشورهای مختلف غربی تلاش داشتند كه انقلاب به نتیجه و پیروزی نرسد، زیرا به دنبال منافع خود در داخل ایران بودند. آنها قبل از انقلاب، به راحتی به اهداف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فكری خود دست می‌یافتند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: با ورود حضرت امام و انقلابی كه ایشان در دل مردم به وجود آوردند، و همچنین با شخصیت كاریزمایی كه داشتند، تمام اندیشه‌های فكری وابستگان به آن سوی آب در هم ریخت. به راحتی شاهد بودیم كه در مدت 14 سال تبعید، مردم ایران به شخصیت امام علاقه وافر داشتند و ایشان برای آنها بسیار ارزشمند بود؛ چرا كه امام، دنبال اجرای عدالت در این كشور بود.

مرتبط با این خبر

  • نظام سلطه از صادرات ارزش‌ها و فرهنگ‌های انقلاب اسلامی نگران است

  • ایرانی‌ها به دو علت، سیاسی‌ترین مردم جهان شناخته می‌شوند

  • عربستان به‌دنبال اثبات خود به آمریكایی‌هاست

  • نحوه تبادل اسرا توسط حماس با برنامه‌ و هدفمند بود

  • جولانی با سفر به عربستان می‌خواهد جایگاهش را تثبیت كند

  • پیشرفت كشور در 4دهه گذشته دردنیا بی‌نظیر است

  • اعتقاد امام خمینی(ره) به حضور زنان در جامعه

  • گفتمان اصلی سخنان شیخ قاسم تهدید غایی رژیم صهیونیستی است

  • اعتقاد مردم به مرجعیت سبب پیروزی انقلاب اسلامی شد

  • عاشورا و مهدویت؛ دو بال سرخ و سبز انقلاب اسلامی