صدای جمهوری اسلامی ایران

در برنامه رادیویی حدیث ایستادگی به موضوع اقتصاد محور مقاومت،ظرفیت كشورهای محور مقاومت و شیوه نقش آفرینی كشورهای محور در توسعه همكاری‌های اقتصادی با یكدیگر و افزایش همكاری‌های اقتصادی می‌پردازد.

در برنامه رادیویی حدیث ایستادگی این موضوع مورد بررسی قرار گرفت كه با وجود ظرفیت‌های بسیار در كشورهای محور مقاومت از جمله ایران، عراق و سوریه، همچنان همكاری اقتصادی كشورهای محور مقاومت، تناسبی با همكاری نظامی و امنیتی این كشورها ندارد و سطح همكاری های اقتصادی در سطح نازلی قرار دارد.

نفوذ نیمه‌سخت و نرم آمریكا در كشورهای محور مقاومت

آقای محمدمهدی خانوار كارشناس اقتصاد منطقه در این برنامه، با تقسیم نفوذ به سه دسته سخت، نیمه‌سخت و نرم، خاطر نشان كرد: ایالات متحده آمریكا بعد از جنگ‌ جهانی دوم با تغییر رویكرد خود از نفوذ سخت در كشورهای دنیا به دنبال نفوذ نیمه‌سخت و نرم بوده است. این كشور در همین راستا نفوذ اقتصادی را به‌عنوان حوزه نفوذ نیمه‌سخت و نفوذ اجتماعی و فرهنگی به‌عنوان حوزه نفوذ نرم را در سالیان اخیر در كشورهای منطقه دنبال كرده است و از طریق تلاش دارد تا منافع خود را در منطقه تامین كند.
گفتمان محور مقاومت مانع اصلی آمریكا در منطقه

خانوار با اشاره به سیاست‌های آمریكا در منطقه افزود: آمریكایی‌ها با استفاده از تجربه خود در بازسازی اروپای بعد از جنگ جهانی دوم در قالب طرح مارشال، امروزه تلاش دارند تا با حضور اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خودشان در منطقه نیز همان سیاست‌ها را پیگیری كرده و كشورها را به خود وابسته كنند، اما تا به امروز به زعم خودشان در این كار موفق نبوده‌اند و دلیل اصلی آن هم عدم شناخت‌ آن‌ها از كشورهای منطقه و گفتمان انقلاب اسلامی ایران است كه اجازه چنین كاری را به آن‌ها نمی‌دهد.

وی در پاسخ به سوالِ چرایی حضور بیشتر آمریكا در كشور عراق نسبت به سایر كشورهای منطقه غرب آسیا افزود: حضور آمریكا در كشور عراق دارای ابعاد سیاسی و اقتصادی است؛ این كشور تلاش دارد تا از طریق حضور در عراق از یك‌سو جلوی گسترش فعالیت‌های كشورهای محور مقاومت و در راس آن‌ها جمهوری اسلامی ایران را بگیرد و از سوی دیگر با توجه به منابع عظیم نفتی كشور عراق و بازار مرغوب این كشور با توجه به جمعیت بالا و واردات‌محور بودن اقتصاد آن، منافع سیاسی و اقتصادی خود را تامین كند.
ظرفیت كشورهای محور مقاومت زمینه‌ساز افزایش همگرایی اقتصادی

در ادامه برنامه حدیث ایستادگی رادیو مقاومت، دكتر حسن دانایی‌فر سفیر پیشین ایران در عراق، در گفتگوی تلفنی خود بر ظرفیت های ترانزیتی و فرهنگی كشورهای محور مقاومت تاكید كرد و تقسیم كار اقتصادی در چندین كشور و تولیدات مشترك را از جمله راهكارهای مهم و تجربه‌شده در مناطق دیگر دنیا، برای افزایش همگرایی اقتصادی و هم‌افزایی دانست كه كشورهای محور مقاومت نیز باید این رویكرد را پیش گیرند.
همكاری اقتصادی ایران و عراق تناسبی با همكاری نظامی و امنیتی دو كشور ندارد

دانایی‌فر در ادامه خاطر نشان كرد: اگرچه همكاری‌های اقتصادی و تجاری ایران با عراق تناسبی با همكاری‌های نظامی و امنیتی دو كشور با یكدیگر ندارد، بطور كلی وضعیت مبادلات تجاری ایران با عراق نسبت به 15 كشور همسایه ایران شرایط به مراتب مطلوب‌تری دانست؛ چرا كه از 25 میلیارد دلار صادرات ایران به كشورهای همسایه، 9 میلیارد دلار آن به كشور عراق بوده است.
سهم ناچیز ایران از واردات كشورهای همسایه

مسئول ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق با اشاره سهم ناچیزِ ایران در واردات 15 كشور همسایه خود، كه مبلغی حدود 1200 میلیارد دلار را شامل می‌شود، در ادامه گفت: توسعه زیرساخت‌های تجاری عاملی مهم در افزایش سهم صادرات ایران به كشورهای همسایه است كه در این زمینه هم عراق وضعیت بهتری نسبت به دیگر كشورهای همسایه ایران دارد و وجود 18 گذرگاه بین دو كشور گواهی بر این ادعا است.

وی با اشاره به حوزه‌های همكای بین ایران و عراق افزود: حوزه‌های فنی-مهندسی، گردشگری، انرژی و تجارت را مهم‌ترین حوزه‌های همكاری بین دو كشور دانست كه البته ایران با اقداماتی نظیر كشیدن خط راه‌آهن بصره به شلچمه و پیشنهاد اتصال خط راه‌آهن قصرشیرین به خانِقین، در تلاش برای تسهیل صادرات و واردات به عراق است.

مرتبط با این خبر

  • ایدئولوژی مقاومت، در برابر دنیا پیروز است

  • تشخیص فتنه‌ها در شرایط جنگ شناختی و ادراكی كار دشواریست

  • قدرت یمنی‌ها به باور ملی تبدیل شده است

  • منافع متضاد بازیگران در سوریه مانع آشتی ملی است

  • درگیری تركیه با كُردهای سوریه جدی شده است

  • حضور مردم كلید حل مشكلات است

  • احساس خطردشمن از وحدت درمنطقه

  • انصارالله با رونمایی از سلاح‌های جدید به نقش ژئوپلیتیكی یمن ضریب داد

  • یمنی‌ها اعتبار سامانه تاد آمریكا را خدشه‌دار كرده‌اند

  • یمن یكی از اجزای اصلی ایالات متحده مقاومت است