یك كارشناس رسانه گفت: سواد رسانهای ربطی به سواد تحصیلاتی ندارد شما می بینید افرادی كه تحصیلات عالیه هم دارند ممكن است در دام اخبار جعلی گرفتار شود.
هادی البرزی در گفتگو با برنامه «سلام سردار» رادیو مقاومت اظهار كرد: امروز افكار عمومی ممكن است از ابتدای صبح تا انتهای شب با اخبار جعلی برخورد كنند.
وی عنوان كرد: برای اینكه چگونه اخبار جعلی را تشخیص داده و تحت تاثیر آنها قرار نگیریم، نیاز به سواد رسانهای داریم، سواد رسانهای یك مهارت است كه بخشی از آن با آموزش و بخشی با تجربه به دست می آید، بعضی ها در فعالیتهایی كه در فضای مجازی دارند كم كم این تجربه را به دست می آورند.
این كارشناس رسانه بیان كرد: اما نمی شود به تجربه متكی بود، ما باید یك سری آموزش در زمینه سواد رسانه هم ببینیم تا وقتی با اخبار جعلی مواجه می شویم بتوانیم آنها را تشخیص بدهیم.
البرزی افزود: یكی از راه هایی كه میتوان درستی اخباری كه به دستمان می رسد به ویژه اخباری كه برای ما شك و شبهه دارد را تشخیص دهیم این است كه وقتی خبری به دست میرسد روی آنها تامل كنیم، خیلی از علمای ارتباطی میگویند ما حداقل روی اخباری كه به دستمان می رسد 150 ثانیه ای صبر و منابع خبر را چك كنیم.
وی اضافه كرد: چون در اخبار جعلی هم تمام عناصر خبری وجود دارد و با قاطعیت در مورد خبر صحبت میكنند؛ لذا مخاطبین با اطمینان از این قاطعیت خبرها را برای دیگری ارسال میكنند. اما باید دقت كرد اخباری كه در آن شگفتی یا ابهام وجود دارد و به نوعی نسبت به آن خبر تردید داریم روی آن تمركز ویژهای كنیم.
این كارشناس رسانه تصریح كرد: برای كه بدانیم خبر جعلی است یا نه، منابع معتبر را چك كنید، بعضی مواقع نیاز است روی تصاویر آن دقت كنیم، ممكن است تصاویر سال گذشته و یا تصاویر مكانهای دیگر به اسم تصاویر فعلی منتشر شده باشد و ما نادانسته اخبار جعلی را برای دیگران بفرستیم و به آن استناد كنیم. بنابراین دقت كردن روی تصاویر خیلی مهم است.
البرزی بیان كرد: در موتورهای جستجو یك امكان وجود دارد كه می توانیم مهندسی معكوس كنیم، تا تاریخ انتشار اولین بار این عكس را پیدا كنیم، اگر این مهارت را به دست بیاوریم می توانیم در تشخیص اخبار جعلی از خبر حقیقی موفق تر باشیم.
وی خاطرنشان كرد: با توجه به اینكه ما وارد دوره «پساحقیقت» شده ایم و راست و دروغ با هم آمیخته شده، عاطفه و عقلانیت با هم تركیب شده است، باید مواظب باشیم احساسات بر منطق نچربد.
وی افزود: اخبار جعلی ممكن است روی احساس ما كار كند؛ در همه جوامع اگر مهارت رسانه كم باشد ممكن است به دام اهداف پشت پرده اخبار جعلی بیافتیم؛ در دنیا سایتهایی وجود دارد كه اخبار را راستی آزمایی میكنند و نتیجه را به ما میگوید. دركشور ما نیاز است همچین فضاهایی ایجاد شود تا كاربران را راهنمایی كند.
این كارشناس رسانه عنوان كرد: ما می توانیم كسی باشیم كه با آگاهی دادن به بقیه جلوی انتشار اخبارجعلی را بگیریم، بنابراین سواد رسانه ای یكی از سواد هایی است كه اكنون مورد نیاز جامعه امروز است، در واقع سواد رسانهای ربطی به سواد تحصیلاتی ندارد، شما می بینید افرادی كه تحصیلات عالیه هم دارند ممكن است در دام اخبار جعلی بیافتند.
پایان پیام/