حاضرین در نشست ریاض با صدور بیانیه پایانی از همه كشورها خواستند تا صادرات سلاح و مهمات به رژیم صهیونیستی را متوقف كنند.
به گزارش پایگاه خبری رادیو مقاومت و به نقل از خبرگزاری صدا و سیما؛ سران كشورهای مختلف در اجلاس سران عربی - اسلامی در شهر ریاض بر توقف فوری عملیات نظامی، ایجاد گذرگاه انسانی، ارسال كمكهای بشردوستانه، خودداری از اعمال معیارهای دوگانه غرب، جلوگیری از تهاجم وحشیانه و نسل كشی و رفع محاصره غزه تاكید كردند.
بن سلمان: عملیات نظامی باید فوری متوقف شود
«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی بر مخالفت كشورش با جنگ همه جانبه ارتش رژیم صهیونیستی علیه ساكنان غزه تاكید كرد.
به گزارش الجزیره، وی در آغاز اجلاس سران عربی - اسلامی در شهر ریاض همچنین بر لزوم ایجاد گذرگاههای انسانی برای ارسال كمكهای انسانی و حفظ جان غیرنظامیان تاكید كرد.
بن سلمان همچنین از شكست و ناكامی شورای امنیت و جامعه بین المللی در پایان دادن به جنگ علیه غزه سخن گفت و به حمله به غیرنظامیان و زنان و كودكان و بیمارستانها و ساختار زیربنایی این منطقه اشاره كرد.
وی تاكید كرد: ما كوچاندن اجباری ساكنان غزه را رد میكنیم و خواهان رفع محاصره این منطقه هستیم.
بن سلمان همچنین از برخورد دوگانه جامعه بین المللی در قبال مسئله غزه انتقاد كرد.
عربستان از برگزاری نشست عربی-اسلامی مشترك با هدف اتخاذ موضع قوی در قبال تحولات غزه و جنایات رژیم صهیونیستی در این منطقه خبر داد.
وزارت خارجه عربستان پیشتر در بیانیهای از برگزاری نشست عربی-اسلامی واحد به جای برگزاری دو نشست جداگانه خبر داده بود.
در بیانیه وزارت خارجه عربستان آمده است: باتوجه به شرایط ویژهای كه غزه شاهد آن است و پس از رایزنی و مشورت با كشورهای عضو اتحادیه عرب و سازمان همكاری اسلامی، تصمیم به برگزاری نشست عربی-اسلامی مشترك فوق العاده در ریاض در روز شنبه گرفته شد و این به جای نشست عربی و اسلامی ویژهای است كه قرار بود جداگانه در همین روز برگزار شود.
وزارت خارجه عربستان اعلام كرد: این تصمیم در راستای وحدت تلاشها و اتخاذ موضع جمعی و یكپارچه اتخاذ شد تا بیانگر اراده عربی و اسلامی مشترك درباره تحولات غزه و اراضی فلسطین باشد به ویژه كه این تحولات خطرناك و بی سابقه، مستوجب وحدت عربی و اسلامی در برابر آن و مهار تبعات آن است.
اسد: تنها نتیجه صلح شكست خورده افزایش حملات اسرائیل بود
به گزارش شبكه تلویزیونی الاخباریه سعودی، بشار اسد رئیس جمهور سوریه در نشست مشترك اتحادیه عرب و سازمان همكاری اسلامی گفت: غزه هیچ گاه مسئله نبوده است، فلسطین مسئله است و غزه تجسم ماهیت آن و بیان آشكار رنج مردمش است و سخن گفتن از غزه به صورت مجزا، ما را از اصل غافل میكند چرا كه غزه جزئی از یك كل است و تجاوز اخیر علیه غزه، تنها یك حادثه در مسیری طولانی است كه به 75 سال جنایت صهیونیستها و 32 سال از صلح نافرجام برمی گردد كه تنها نتیجه مطلق آن، این است كه این رژیم به تجاوزات خود میافزاید و فلسطین ظلم و ستم و درد بیشتری را تجربه میكند و نه سرزمین بازگشته است و نه حق. نه در فلسطین و نه در جولان. این وضعیتی است كه معادلهای سیاسی به دنبال داشته است كه مفاد آن این است:دوستی بیشتر از سوی اعراب با آنها برابر است با خشونت بیشتر صهیونیستها علیه ما، و دستهای دراز شده بیشتر از سوی ما مساوی است با كشتارهای بیشتر علیه ما. در سایه این معادله بسیار روشن نمیتوان درباره تجاوز علیه غزه صحبت كرد بدون اینكه به دیگر كشتارهای صهیونیستها علیه فلسطینیها كه در گذشته رخ داده است نپرداخت و این مسیر بی تردید ادامه خواهد یافت. در سایه این معادله بسیار روشن، نمیتوان این جنایت مستمر را از مسیر برخوردمان به عنوان كشورهای عربی و اسلامی با حوادث مكرر و به صورت مجزا از مسئله فلسطین، جدا كنیم. ادامه تعامل امروز ما با تجاوز علیه غزه با همان وحشی گری، یعنی هموار كردن راه از سوی ما برای تكمیل كشتارها تا به زانو درآوردن ملت و مرگ آرمان فلسطین.
نشست فوق العاده امروز ما، نه تجاوز است و نه كشتار درحالی كه هر دوی آن ادامه دارد و هر دوی آنها همراه این رژیم و ویژگی آن است. اما آنچه اضطراری است برتری جویی صهیونیستی بر خودش در وحشی گری است كه این مسئله ما را برابر مسئولیتهای بی سابقهای در گستردگی آن دست كم از نظر انسانی و سیاسی قرار میدهد. این در صورتی است كه ما امنیت ملی منطقه خودمان را كنار بگذاریم. از نظر انسانی، هیچ اختلافی درباره وظیفه ما در برعهده گرفتن بخش زیادی از بازگرداندن حداقل نیازهای ضروری زندگی وجود ندارد چه از طریق كمكهای فوری یا از طریق بازسازی زیربناهای ضروری در مرحله بعد. اما آیا ما همچنان حول چرخه كشتار و كمك میچرخیم؟ و پس از آن تجاوزات و بیانیه ها؟ و سوال مهم این است آنچه فلسطینیها از ما میخواهند چیست؟ آیا از ما كمكهای بشردوستانه میخواهند؟ یا از ما میخواهند كه پیش از هر چیزی از آنها برابر كشتاری كه علیه آنها صورت میگیرد محافظت كنیم؟ نقش ما و اقدام سیاسی ما در اینجا نهفته است. اما اگر سازوكارهای واقعی برای فشار در اختیار نداشته باشیم هر اقدامی كه انجام دهیم یا سخنرانی كه ایراد كنیم معنایی نخواهد داشت. حداقل چیزی كه در اختیار داریم ابزارهای سیاسی عملی است نه بیانیه ها؛ و در صدر آنها، متوقف كردن هر گونه مسیر سیاسی با رژیم صهیونیستی است با همه آنچه كه این مسیر سیاسی، عناوین اقتصادی یا چیزهای دیگر به همراه دارد تا بازگرداندن آنها مشروط به پایبندی رژیم به توقف فوری و بلندمدت و نه موقت، جنایات علیه همه فلسطینیها در سراسر فلسطین باشد با اجازه دادن به ورود كمكهای فوری به غزه. اما سخن گفتن از راه حل تشكیل دو كشور و آغاز روند صلح و دیگر جزئیات و حقوق، با وجود اهمیتی كه دارد، اما در این لحظه اضطراری، اولویت ندارد. با علم به اینكه سخن گفتن از آن هیچ ثمر و فایدهای نخواهد داشت چرا كه شریك و ناظری و مرجعیت و قانونی برای آن وجود ندارد و نمیتوان حقی را بازگرداند درحالی كه مجرم، قاضی شده است و دزد، داور؛ و این وضعیتی است كه امروز غرب دارد.ای برادران تنها با خواستن ما و بدون درخواستهای ما از كشورهای غربی و نهادهای بین المللی برای اینكه به مسئولیت خود عمل كنند، آنها تنها مسئولیتهای استعماری و تاریخی خود را بر اساس سركوب و غارت ملتها انجام میدهند. با خواستن ما فقط، با افكار عمومی مردمی كه در كشورهای ما در جریان است، با آنچه مقاومت قهرمان فلسطین با واقعیتی جدید در منطقه ما تحمیل كرده است، ما این ابزارها را در اختیار داریم و باید از آن استفاده كنیم و از آن برای تحول جهانی كه درهای سیاسی به روی ما گشوده است كه برای دههها بسته بود، بهره ببریم و وارد آن شویم و معادلات را تغییر دهیم تا جانهای گرانبهایی كه در فلسطین فدا شده است، بها و پاداشی باشد برای دستیابی به آنچه در گذشته قادر به انجام آن نبودیم و آنچه باید در حال و آینده انجام دهیم. والسلام علیكم ...
محمود عباس: ملت ما، قربانی قتل عام شده است
رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین گفت: آزادگان جهان، معیارهای دوگانه را نخواهند پذیرفت و ملت ما، قربانی قتل عام شده است، 40 هزار نفر كشته و زخمی شده اند و هزاران خانه بر سر ساكنان آنان در غزه ویران شده است.
به گزارش شبكه تلویزیونی المیادین، محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین در سخنرانی خود در نشست مشترك سران كشورهای عربی و اسلامی در ریاض گفت، ملت ما با تهاجم وحشیانه و نسل كشی از طرف اشغالگرانی روبرو شده است كه همه حد و مرزها را زیر پا گذاشته اند. 40 هزار نفر كشته و زخمی شده اند و هزاران خانه بر سر ساكنان آنان در غزه ویران شده است. ملت ما در كرانه باختری با حملات تروریستی نیروهای اشغالگر و شهرك نشینان تروریست روبروست. آزادگان جهان، معیارهای دوگانه را نخواهند پذیرفت و ملت ما، قربانی قتل عام شده است.
شاه اردن: هفت اكتبر مبدا ظلم به غزه نیست، این ظلم هفتاد ساله است
عبدالله دوم گفت: ظلمی كه فلسطینیان با آن روبرو هستند از هفتم اكتبر آغاز نشد، بلكه هفت دهه است كه آغاز شده است.
به گزارش شبكه تلویزیونی المیادین، عبدالله دوم شاه اردن در سخنرانی خود در نشست مشترك سران كشورهای عربی و اسلامی در ریاض گفت، امروز برای غزه و اهالی آن جمع شده ایم كه با قتل و ویرانی در یك جنگ وحشیانه روبرو هستند كه باید متوقف شود. هدف ذهنی اسرائیل آن است كه نوار غزه را به محل غیرقابل زندگی تبدیل كند. راهكار تشكیل دو كشور تنها راه برای حفظ ثبات و پایان صحنههای قتل و خشونت مستمر در چند دهه گذشته است. نمیتوان در برابر آنچه در نوار غزه رخ میدهد، سكوت كرد و اوضاع در آنجا فاجعه بار است. گذرگاههای انسانی باید مستمر و امن باشد. اردن همچنان به وظیفه خود در ارسال كمكهای بشردوستانه برای برادران فلسطینی عمل خواهد كرد.
عبدالله دوم افزود، ظلمی كه فلسطینیان با آن روبرو هستند از هفتم اكتبر آغاز نشد، بلكه هفت دهه است آغاز شده است. نظامیان اشغالگر، پزشكان و تیمهای امدادی، زنان و كودكان و حتی سالمندان را در نوار غزه میكشند. اقدام اسرائیل در جلوگیری از ورود آب و غذا و دارو برای اهالی نوار غزه، جنایت جنگی است. جهان تاوان شكست در حل مسئله فلسطین را پس خواهد داد.
رئیس جمهور اندونزی: بدون برقراری آتش بس در غزه، اوضاع بهبود نخواهد یافت
به گزارش شبكه تلویزیونی الاخباریه سعودی، رئیس جمهور اندونزی در نشست مشترك اتحادیه عرب و سازمان همكاری اسلامی در ریاض گفت: امیدواریم این نشست نتایج ملموسی در پایان دادن به جنایات اسرائیل در غزه داشته باشد. این رنج مدت زیادی ادامه یافته است و همه مردم در سراسر جهان و بسیاری از دولتها خواستار پایان آن هستند، اما دست كم یك كشور است كه میتواند در این فاجعه تغییر ایجاد كند و ما در سازمان همكاری اسلامی باید با هم متحد شویم در صدر این حركت قرار بگیریم و امیدوارم پیشنهادی خوب و روشنی مورد گفتگو قرار بگیرد. باید آتش بس فوری و كامل برقرار شود و بدون برقراری آتش بس، اوضاع بهبود نخواهد یافت.
وی افزود: اسرائیل به كشتار غیرنظامیان ادامه میدهد و این مجازاتی جمعی است و باید راهی پیدا كنیم و بتوانیم اسرائیل را مجبور به پذیرش آتش بس كنیم. كمكهای بشردوستانه باید سرعت بیشتری پیدا كند و سازمان همكاری اسلامی باید به دنبال سازوكاری برای توزیع كمكها به صورت پایدار باشد و اندونزی كمكهای بشردوستانه خود را ارائه كرده است و به ارائه این كمكها ادامه میدهد. از سوی دیگر اوضاع انسانی بسیار نگران كننده است و بیمارستان اندونزی در غزه همچنان مورد حمله اسرائیلی قرار دارد و اندونزی به قوانین بشردوستانه بین المللی احترام میگذارد و سازمان همكاری اسلامی باید از همه مسیرها برای درخواست بازخواست اسرائیل درباره همه جنایاتی كه علیه بشریت انجام داده است استفاده كند و باید اجازه دهد كمسیونها و كمیتههای تحقیق وارد مناطق اشغالی شوند.
سازمان همكاری اسلامی همچنین باید خواستار مذاكرات مستقیم صلح شود تا بتوان به راه حل تشكیل دو كشور دست یافت. سازمان همكاری اسلامی باید متحد باشد و در صدر این حركت قرار بگیرد و از همه ابزارهای اسلامی و موثر و همه تلاشهای دیپلماتیك برای دفاع از فلسطینیها و تحقق عدالت برای آنها استفاده كند.
من دوشنبه آینده از ریاض به آمریكا خواهم رفت و با جو بایدن رئیس جمهور آمریكا دیدار خواهم كرد و پیام سازمان همكاری اسلامی را به او منتقل خواهم كرد. از همه شما تشكر میكنم.
السیسی: اتفاقات نوار غزه سقوط پر سر و صدای ادعاهای بشردوستانه در دنیاست
رئیس جمهور مصر اتفاقات نوار غزه را سقوط پر سر و صدای ادعاهای بشردوستانه در دنیا خواند.
به گزارش شبكه تلویزیونی الاخباریه عربستان، عبدالفتاح السیسی در سخنرانی خود در نشست سران عربی -اسلامی در ریاض ضمن محكوم كردن جنایات ضد بشری علیه مردمبی دفاع غزه، گفت، شرایط كنونی، سیاستهای دوگانه، نبودن منطق سلیم و بیهودگی ادعاهای بشردوستانه را اثبات میكند.
سخنان عبدالفتاح سیسی در نشست سران عربی اسلامی در ریاض به شرح زیر است:
برادرم عالیجناب شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، ولیعهد و نخست وزیر عربستان، عالیجنابان، دبیر كل محترم اتحادیه عرب، دبیر كل محترم سازمان همكاری اسلامی، آقایان، خانم ها، سلام علیكم و رحمه الله و بركاته
اجازه دهید در آغاز سخنانم به دلیل میزبانی عربستان از این نشست غیر عادی، كه در شرایطی استثنایی برگزار میشود، تشكر خالصانه خود را از این كشور اعلام كنم. زمان برای ساكنان بی دفاع غزه بسیار سخت و سنگین میگذرد، مردمی كه در معرض كشتار و محاصره قرار گرفته و از رفتارهای ضد بشری و قرون وسطایی رنج میبرند، نیاز است جامعه بین الملل، اگر در پایینترین سطح هم در پی اثبات صداقت سیاسی و اخلاقی خویش است، چنین اتفاقاتی را به صورت جدی متوقف سازد. زمان برای فلسطین و مردم فلسطین نیز سخت و سنگین میگذرد، بر ما و بر همه ملتهای با وجدان نیز این شرایط دردناك و غم انگیز است. این شرایط، سیاستهای دوگانه، نبودن منطق سلیم و بیهودگی ادعاهای بشردوستانه را اثبات میكند، متاسفانه در این امتحان شاهد سقوط پر سر و صدای داعیههای بشردوستانه ایم.
حاضران گرامی، مصر از همان آغاز هدف قرار دادن و كشتار بی گناهان و ایجاد خوف و هراس در میان شهروندان را در هر دو سو، محكوم كرد همانگونه كه تمام اقدامات متناقض با قوانین بین الملل و قونین بشر دوستانه را محكوم نمود. امروز بار دیگر بر این محكومیت آشكار تاكید میكنیم و هم زمان بیان میداریم كه سیاست مجازات جمعی علیه ساكنان غزه، اعم از كشتار، محاصره و كوچ اجباری، اقداماتی غیر قابل قبول است و نمیتوان چنین اقداماتی را به بهانه های، چون «دفاع از خویش» یا به هر بهانه دیگر توجیه كرد در نتیجه سزاوار است این اقدامات فورا متوقف شود.
جامعه بین الملل به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد به صورت مستقیم مسئول است تا بدون فوت وقت، اقدامات جدی و قاطعی را در زمینههای زیر داشته باشد:
1- توقف فوری، مداوم و بدون قید و شرط درگیریها در نوار غزه
2- توقف تمامی تحركاتی كه هدف آن كوچاندن اجباری فلسطینیان به هر مكانی در خارج از سرزمین خودشان باشد
3- جامعه بین الملل باید به مسئولیت خود در تامین امنیت غیر نظامیان بی گناه فلسطینی آگاه باشد
4- تضمین فوری اجرای امن و مداوم كمكهای انساندوستانه و تحمیل مسئولیت بین المللی اسرائیل به عنوان حكومت مبتنی بر اشغالگری
5- دستیابی به راهكاری برای پایان دادن درگیری كه اساس آن تشكیل دو كشور مستقل و شكل گیری كشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 به پایتختی شرق قدس باشد
6- آغاز تحقیق بین المللی در تمامی اقدامات متناقض با قوانین بین الملل
حاضران محترم، مصر بارها درباره سیاستهای یك جانبه هشدار داد و الان نیز هشدار میدهد كه بی توجهی به ضرورت توقف جنگ در غزه خطر توسعه درگیری نظامی در منطقه را به دنبال دارد، در چنین شرایطی تلاش برای خویشتنداری، هر چه هم باشد با طولانی شدن مدت زمان تجاوزات و شكل گیری خشونتهای بی سابقه، معادلات و محاسبات تغییر خواهد یافت.
اخیرا خطابم به نیروهای بین المللی فعال و جامعه بین الملل است، به شما میگویم مصر و كشورهای عربی دههها و سالهاست در مسیر صلح تلاش میكنند و در این راه ابتكارات شجاعانهای را هم ارائه داده اند در نتیجه الان زمان، مسئولیت سنگین شماست تا برای توقف فوری خونریزی فلسطینیان، فشار فعال بیاورید، در ادامه ریشههای این درگیری را حل كنید و حق را به صاحبان حق بدهید، این روند تنها راه برای رسیدن به امنیت تمامی ملل منطقه است تا بدون ترس و واهمه، بدون كشتار كودكان یا بدون نگرانی از یتیم شدن كودكان، در صلح و امنیت زندگی كنند. بدون آنكه كودكان متولد شوند و از بدو تولد چیزی جز نفرت پراكنی نبینند. پس نیاز است دولتها و ملتهای جهان برای اجرای راهكاری عادلانه برای قضیه فلسطین و پایان دادن به اشغالگری، به شیوهای كه شایسته انسانیت و هماهنگ با امیدها به قیام عدالت، آزادی و احترام به حقوق همگان، نه بعضی ها، باشد، با هم همدل شوند. از همه شما سپاسگزارم، والسلام علیكم و رحمه الله و بركاته
ولیعهد كویت: جنگ غزه ممكن است پیامدهای منفی برای منطقه و جهان داشته باشد
شبكه تلویزیونی المیادین گزارش داد: ولیعهد كویت در سخنرانی در نشست مشترك سران كشورهای عربی و اسلامی در ریاض گفت: جنایتهای اسرائیل در غزه ممكن است پیامدهای منفی برای امنیت و ثبات منطقه و همه جهان داشته باشد. اسرائیل در حال مجازات دسته جمعی اهالی غزه است كه به هیچ وجه نمیتوان آن را توجیه كرد. وقوع این فاجعه به علت آن است كه جامعه جهانی برای حل دائم مسئله فلسطین تلاش نكرد. كوچ اجباری ملت فلسطین را رد و از دعوت به آتش بس انسانی در نوار غزه استقبال میكنیم. نخستین گام برای برقراری صلح در منطقه حل فراگیر و نهایی مسئله فلسطین است. مسئله فلسطین در صدر دستور كار سیاست خارجی كویت قرار دارد.
وی افزود: ما خواهان تشكیل كشور فلسطین در مرزهای سال 1967 به پایتختی قدس شرقی هستیم.
تأكید نشست ریاض بر توقف صادرات سلاح به رژیم صهیونیستی
حاضرین در نشست ریاض با صدور بیانیه پایانی از همه كشورها خواستند تا صادرات سلاح و مهمات به رژیم صهیونیستی را متوقف كنند.
سران كشورهای عربی و مسلمان در بیانیه پایانی نشست امروز در ریاض بر لزوم شكست محاصره علیه غزه و ورود كاروانهای حامل كمكهای بشردوستانه به صورت فوری و همچنین توقف كشتار فلسطینی ها تأكید كردند و از كشورهای غربی خواستند به صادرات سلاح برای رژیم اشغالگر قدس پایان دهند.
در بیانیه پایانی این نشست آمده است: توصیف این جنگ انتقام جویانه به عنوان دفاع از خود یا توجیه آن تحت هر بهانهای را نمیپذیریم و حمله رژیم «اسرائیل» به غزه و كشتار وحشیانه و غیرانسانی فلسطینیان به دست دولت استعمارگر و اشغالگر را به شدت محكوم میكنیم.
سران كشورهای عرب و مسلمان همچنین از همه كشورها خواستند به صادرات سلاح و مهمات برای رژیم اشغالگر صهیونیستی پایان دهند.
در این بیانیه همچنین بر ضرورت شكستن فوری محاصره غزه و ارسال كاروانهای كمكهای انسانی عربی، اسلامی و بینالمللی برای اهالی این منطقه تحت محاصره از سرزمین های فلسطینی تأكید شده است.
رهبران كشورهای عربی و اسلامی شركت كننده در نشست ریاض در بیانیه پایانی خود همچنین بر اهمیت درخواست از دادستان دیوان كیفری بینالمللی برای آغاز تحقیقات فوری درباره جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت توسط رژیم صهیونیستی در سراسر اراضی اشغالی فلسطین از جمله بیتالمقدس شرقی تأكید كردند.