سفیر و نماینده ایران در سازمان ملل گفت: غزه در حال تجربه وضعیت وخیمی است و مردم غزه شاهد جرایم جنگی و جرایم علیه بشریت توسط رژیم صهیونیستی هستند و در چنین شرایطی همدردی كافی نیست.
به گزارش پایگاه خبری رادیو مقاومت و به نقل از خبرگزاری مهر، امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل درباره وضعیت غزه افزود: غزه در حال تجربه وضعیت وخیمی است و مردم غزه شاهد جرایم جنگی و جرایم علیه بشریت توسط رژیم صهیونیستی هستند.
سرزمینشان تحت اشغال است و خودشان علی رغم مطالبه جهانی برای آتشبس از جمله درخواست مجمع عمومی و شورای امنیت برای توقفهای بشردوستانه، همچنان متحمل جنگ وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه خودشان هستند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تاكید كرد: در چنین شرایطی، همدردی كافی نیست. انتظار عمومی این است كه محورهای اصلی قطعنامه مجمع عمومی كه با نظر اكثریت 121 عضو تصویب شده است، مخصوصاً نكته مهم نیاز فوری به یك آتشبس فوری و پایدار، در محتوای قطعنامه شورای امنیت نیز تكرار میشد.
ایروانی تصریح كرد: متأسفانه تعدادی از اعضای شورای امنیت علیرغم آنكه به قطعنامه مجمع عمومی رأی مثبت دادهاند، بخاطر تهدید وتو شدن قطعنامه شورای امنیت، با اصلاحیهای كه مطالبه آتشبس را به این قطعنامه اضافه میكرد، موافقت نكردند. در نتیجه این اقدام، قطعنامه شورای امنیت فاقد مقرره كافی برای پایان دادن به جنگ است كه میتوانست جلوی جنایات رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان در غزه را بگیرد.
وی گفت: اما بعد از تصویب این قطعنامه چه رخ داده است؟ آیا تعداد حملات علیه مردم مظلوم كمتر شده است؟ آیا منجر به بهرهمندی جمعیت غزه از كمك كافی بشردوستانه شده است؟ خیر.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل ادامه داد: در عوض، نماینده رژیم اشغالگر در همان جلسه گفت كه آنها هر كاری كه بخواهند، انجام خواهند داد. این رژیم فقط از بخش اول این جلسه (سه روز قبل) تاكنون، به دو مدرسه آن روا كه محل پناه هزاران خانواده فلسطینی آواره است، مستقیماً حمله كرده است. تمام اینها بخاطر مشكل اساسی این قطعنامه است كه یك ضمانت اجرایی در این زمینه مقرر نكرده است. "این قطعنامه (به دلیل آنكه ذیل فصل 7 منشور نیست) ضمانت اجرای حقوقی مناسبی ندارد."
ایروانی تصریح كرد: ما معتقدیم كه مجمع عمومی باید از قدرتی كه منشور به آن اعطا كرده استفاده كرده و نقش پیشرو در این زمینه ایفا نماید. در طول دو سال گذشته، ظرفیت مجمع عمومی برای حل موضوعات مرتبط با صلح و امنیت استفاده شده است و الان نیز جامعه بینالمللی انتظار مشابهی دارد. برای كمك به مردم فلسطین در این شرایط ناگوار، باید بهرهمندی از ظرفیت مجمع عمومی تكرار شود.
مجمع عمومی سازمان ملل در نشست فوقالعاده خود درباره فلسطین در 27 اكتبر 2023 و 5 آبان ماه جاری، قطعنامه پیشنهادی كشورهای عربی در مورد درگیریهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی را تصویب كرد و خواستار آتشبس بشردوستانه فوری و توقف خصومتها در غزه شد. این قطعنامه با 120 رأی موافق در مقابل 14 رأی مخالف و 45 رأی ممتنع به تصویب رسید و آمریكا به این قطعنامه رأی منفی داد.
در پی اصلاح رأی ممتنع عراق به این قطعنامه و تبدیل آن به رأی مثبت، آرای نهایی بدین شرح است: 121 رأی موافق، 13 رأی مخالف و 45 رأی ممتنع.
این قطعنامه در مجمع عمومی پس از آن تصویب شد كه شورای امنیت چهار بار برای تصویب قطعنامه تلاش كرده بود اما موفق نشد. در حالی كه نگرانیها درباره گسترش جنگ افزایش یافته است، مجمع عمومی سازمان ملل در قطعنامه خود بر «اهمیت جلوگیری از بیثباتی بیشتر و تشدید خشونت در منطقه» تاكید كرد.
این مجمع همچنین از «همه طرفها خواست خویشتنداری حداكثری داشته باشند و همه آنهایی كه بر طرفین نفوذ دارند میخواهد كه برای تحقق این هدف تلاش كنند.» قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل همچنین «هر گونه تلاش برای انتقال اجباری غیرنظامیان فلسطینی را قاطعانه رد میكند.»
شورای امنیت سازمان ملل نیز سرانجام در 24 آبان ماه 1402 برابر با 15 نوامبر 2023، پس از 40 روز از آغاز درگیری میان گروههای مقاومت فلسطین و رژیم اسرائیل در هفتم اكتبر و بمباران نوار غزه از سوی تل آویو به تلافی عملیات طوفان الاقصی از سوی حماس و برای نخستین بار،» وقفه بشردوستانه» چند روزه درگیریها در غزه را به جای "آتش بس" تصویب كرد.
قطعنامه تصویب شده از سوی كشور اروپایی مالت پیشنهاد و تدوین شد كه رأی 12 عضو از 15 عضو شورای امنیت را بدون هیچ مخالفت و وتویی كسب كرد اما سه عضو دائم شورای امنیت یعنی آمریكا، روسیه و انگلیس به این قطعنامه رأی ممتنع دادند.
تصویب یك قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل به 9 رأی بدون وتوی اعضای دائم شورای امنیت نیاز دارد كه قطعنامه پیشنهادی مالت 12 رأی بدون مخالفت و وتو كسب كرد و تصویب شد.
قطعنامه پیشنهادی كشور اروپایی مالت كه به تصویب رسید، از حمایت 22 كشور عرب از جمله امارات متحده عربی كه یكی از اعضای منتخب شورای امنیت میباشد، برخوردار است. پیش از آن قطعنامه كشور برزیل در حال بررسی بود اما به دلیل اختلاف نظر بسیار بر سر این قطعنامه، از دستور كار شورای امنیت خارج شد و قطعنامه مالت مورد بررسی و سرانجام پس از اصلاحات بسیار به تصویب رسید.
این قطعنامه خواستار وقفه بشردوستانه چند روزه در درگیریها و ایجاد كریدورهای بشردوستانه فوری و طولانی در سراسر نوار غزه جهت دسترسی كامل، سریع، ایمن و بدون مانع آژانسهای بشردوستانه سازمان ملل متحد، مطابق با قوانین بشردوستانه بینالمللی است.
پاراگرافی از این قطعنامه درباره وقفه فوری بشردوستانه برای «تعداد روز كافی»، این سوال را ایجاد كرده كه چه تعداد روز، مدنظر تهیه كنندگان این قطعنامه است اما نكته مثبت آن به رغم این ابهام این است كه بسته به شرایط، قابل تمدید است.
این در حالی است كه به گفته برخی منابع دیپلماتیك، در پیشنویس اولیه این قطعنامه خواستار توقف اولیه پنج روزه حملات به صورت متوالی و ظرف 24 ساعت پس از تصویب متن قطعنامه بودند اما اكنون چنین بازه زمانی در قطعنامه وجود ندارد.
این قطعنامه همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا از جمله كودكانی است كه توسط حماس در غزه نگهداری میشوند.
این قطعنامه از همه طرفهای درگیر میخواهد به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بینالمللی بشردوستانه و حقوق بینالملل حقوق بشر پیروی كنند.
ریاض منصور سفیر و نماینده فلسطین در سازمان ملل در سخنانی در نشست شورای امنیت گفت: قطعنامه شورای امنیت نباید فقط یك جوهر روی كاغذ باشد، بلكه باید واقعیتی برای مردم فلسطین باشد.
وی تاكید كرد: برنامه دولت فعلی «اسرائیل» ادامه آوارگی مردم فلسطین است. قطعنامه شورای امنیت بمباران بی رویه غزه و كشته شدن حدود 5 هزار كودك فلسطینی را محكوم نكرد.
دیپلمات فلسطینی تاكید كرد: بمباران و تهاجم اكنون باید متوقف و كمكها وارد نوار غزه شود. در بیمارستانهای نوار غزه آب سالم وجود ندارد.
اما دیپلمات اسرائیلی در واكنش به مصوبه شورای امنیت، این قطعنامه را "بیمعنا و غیرمرتبط با واقعیت" خواند و ادعا كرد: اسرائیل صرف نظر از تصمیمات شورای امنیت، به رعایت قوانین بینالمللی و مبارزه با تروریستهای حماس كه حتی این قطعنامه را نمیخوانند، ادامه خواهد داد.
نماینده اسرائیل در سازمان ملل گفت: شرمآور است كه شورای امنیت حتی به كشتاری كه حماس در اسرائیل انجام داد، اشارهای نكرده و همچنان از محكوم كردن آن خودداری میكند.
این دیپلمات اسرائیلی مدعی شد: راهبرد حماس این است كه عمداً وضعیت انسانی در غزه را وخیمتر كند و تلفات فلسطینیها را افزایش دهد، تا شورای امنیت را برای متوقف كردن اسرائیل ترغیب كند اما چنین نخواهد شد و اسرائیل تا نابودی حماس و آزادی گروگانها به اقدامات خود ادامه خواهد داد.
گروههای مقاومت فلسطین روز شنبه 15 مهرماه برابر با هفتم اكتبر 2023 عملیات غافلگیر كنندهای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز كردند و این رژیم برای تلافی و جبران شكست خود و توقف عملیات گروههای مقاومت به ویژه گروه حماس، تمام گذرگاههای نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است.
حمایت امنیتی و نظامی غرب به ویژه ایالات متحده آمریكا از اسرائیل به بهانه دفاع از خود، عملاً چراغ سبز و مجوزی به این رژیم برای كشتار كودكان و زنان فلسطینی داده بود كه حالا پس از 40 روز و تصویب قطعنامه وقفه بشردوستانه شورای امنیت سازمان ملل، انتظار میرود، این درگیریها حداقل به صورت موقت متوقف و امداد رسانی به مردم مظلوم غزه تسریع شود.