موسوی اظهار كرد: كار حماس مصداقی از دفاع مشروع پیش دستانه است چرا كه سالیان سال مورد حمله اسرائیل قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو مقاومت، سید طاها موسوی حقوقدان و استاد دانشگاه در گفتگو با برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت درباره جنایت نسل كشی بیان كرد: پیشینه نسل كشی به پس از جنگ جهانی دوم مربوط می شود كه پس از جنایات آن زمان، جامعه بشری نسل كشی را به عنوان یك جنایت مطرح كرد. پیش از این نسل كشی زیرمجموعه جنایت علیه بشریت بود و در سال 1948 یك سند بین المللی به عنوان كونواسیون من و مجازات نسل كشی توسط مجمع عمومی به تصویب می رسد. در سال 1999 نیز سند دیگری، نسل كشی را تعریف كرده و مصادیق آن را كشتن اعضای گروه، ایراد آسیب جسمی و روحی به اعضای گروه، تحمیل عمدی شرایطی كه حیات یك ملت را در معرض مخاطره قرار می دهد، تحمیل اقداماتی با هدف ممانعت از توالد و انتقال اجباری كودكان به گروه های دیگر در نظر گرفته است.
وی در مورد نظریه هابرماس یادآور شد: این فیلسوف، قتل عام یهودیان توسط حماس در 7 اكتبر با نیت محو زندگی آنها بوده و باید نسل كشی تلقی شود كه با توجه به تعریف نسل كشی و مصادیق آن، معنا پیدا نمی كند. همچنین هابرماس، اقدامات ارتش اسرائیل را موجه می داند در حالیكه در حقوق بین الملل آمده توسل به زور پاسخی برای نسل كشی نیست.
در آخر نیز او عملیات اسرائیل را نسل كشی نمی داند در حالیكه با بررسی اقدامات اسرائیل در غزه، مصادیق نسل كشی كاملا عیان می شود. اسرائیل برای به رسمیت شناختن تعهدات خود در حقوق بین الملل بین 2 حوزه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه تفكیك قائل شده و تعهدی به رعایت حقوق بشر ندارد.
موسوی در مصاحبه با رادیو مقاومت جنایت جنگی، نسل كشی، جنایت علیه بشریت و جنایت تجاوز دولتها را 4 جنایت فاحش در حوزه حقوق بین الملل برشمرد و خاطرنشان كرد: در تحول و تكامل حقوق بین الملل 2 تفسیر از دفاع مشروع ارائه شد. دفاع مشروع پیش دستانه یك یكی از آنهاست كه با حالتی مواجهیم كه حمله ای صورت نگرفته اما شواهد نشان می دهد، حمله نزدیك است. سابقه حمله تفسیر دوم است كه مجوز حمله از سوی دولت دفاع كننده را صادر می كند. كار حماس مصداقی از دفاع مشروع پیش دستانه است چرا كه سالیان سال مورد حمله اسرائیل قرار دارد.
وی همچنین در مورد حقوق بین المللی دریاها نیز گفت: اگر یك كشتی وارد دریای سرزمینی یك دولت وارد و اقداماتی انجام دهد، دولت ساحلی حق مقابله را دارد. در منطقه نظارت نیز حقوق دولت ساحلی كمرنگتر و تعهدات دولت وارد شده نیز كمتر است. در منطقه انحصاری اقتصادی نیز ورود آلودگی، حفاری و یا تحقیقات غیر مجاز و به طور كلی كه منافع دولت ساحلی را به خطر بیاندازد غیر مجاز بوده و دولت ساحلی حق مقابله دارد. امكان توقیف كشتیهای غیرنظامی راحت تر است. كاری كه انصار الله یمن انجام داده در قالب یك اقدام تلافی جویانه بوده كه در طول دوره یك مخاصمه مسلحانه معنا پیدا می كند. این توقیف پایبندی حماس، حزب الله و انصارالله را به موازین بشردوستانه در مقایسه با اسرائیل نشان می دهد.
این حقوقدان با اشاره به امكان مقابله با اسرائیل در 3 سطح براساس حقوق بین الملل اظهار كرد: اعلام مواضع صریح دولتها در مجامع بین المللی، استفاده از ظرفیت نهادها و سازمانهای بین المللی و كمك به خاتمه جنگ در قالب برخی نهادها مانند مداخله بشردوستانه می تواند توسط دولتها برای محكوم كردن اسرائیل به كار گرفته شود.
گفتنی است؛ شما مخاطبان ارجمند رادیو مقاومت میتوانید برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت را شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14:00 تا 17:00روی موج اف ام ردیف 95,5 مگاهرتز و یا از طریق نرم افزار كاربردی ایران صدا دنبال كنید. همچنین سامانه پیامكی 30000955 آماده دریافت پیامكهای مخاطبان فهیم رادیو مقاومت است.