موسوی گفت: تحریمها در بخشی از اسناد حقوقی بین المللی ممنوع شده اما تحریمهای جمعی كه توسط شورای امنیت به عنوان مقابله با نقض صلح و امنیت جهانی در دستور كار قرار می دهد، هنوز ممنوع نیست.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو مقاومت، دكتر سید طاها موسوی كارشناس حقوقی و حقوقدان در گفتگو با برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت اظهار داشت: تحریمها در بخشی از اسناد حقوقی بین المللی ممنوع شده است. به لحاظ نظام بین المللی حقوق بشر، حق در سلامت و غذا پیش بینی شده كه تحریمها می تواند آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
وی با اشاره به 2 گونه تحریم جمعی و یك جانبه در حوزه حقوق بین الملل خاطرنشان كرد: تحریمهای جمعی توسط شورای امنیت به عنوان مقابله با نقض صلح و امنیت جهانی در دستور كار قرار می دهد و هنوز ممنوع نیست. تحریمهای یك جانبه نیز از طرف یك دولت به صورت خودسرانه و بدون مجوز نهادهای بین المللی، یك دولت دیگر را تحریم می كند كه نمونه آن تحریمهای شدید یك جانبه آمریكا علیه ایران پس از انقلاب است. این تحریمها مورد تایید سازمان ملل نبود و حتی دولتهایی كه با ایران نیز رابطه داشتند، مورد تحریم قرار داد. براساس ماده یك منشور ملل متحد، تحریمهای یك جانبه سازگار نیست و در اعلامیه مجمع عمومی سازمان ملل با عنوان روابط دوستانه و همكاری میان دولتها نیز تحریمها سازگار نیست.
این حقوقدان با اشاره به موافقتنامه های مودت و دوستی 2 جانبه كشورها كه تاكیدی بر روابط دوستانه كشورها دارد خاطرنشان كرد: براسای این موافقت نامه نیز تحریمها سازگاری ندارد. در حقوق بین الملل، تحریمها تنها به عنوان یك نقض تعهد بین المللی از سوی دولت تحریم كننده مورد توجه قرار می گیرد. با احراز این نقض، این امكان وجود دارد كه در دادگاه لاهه یا دیوان بین المللی دادگستری به عنوان نقض تعهد علیه دولت تحریم كننده دعوای حقوقی طرح بشود مشروط بر آنكه هر 2 دولت اساسنامه دیوان را پذیرفته باشند و صلاحیت دیوان وجود داشته باشد.
موسوی در رادیو مقاومت یادآور شد: اگر یكی از شرایط نقض احراز شد دولت می تواند دعوایی را علیه تحریمها طرح كند. به مناسبت همین تحریمها چند سالی است كه ایران دعوایی را با عنوان نقض ادعایی عهدنامه مودت، روابط اقتصادی و حقوق كنسولی علیه آمریكا طرح كرده است. احتمالا تا 2 سال آینده رأی دیوان صادر شود. با طرح دعوا از جانب ایران، آمریكا از عهدنامه خارج شد و نمی توان براساس آن عهدنامه دعوایی جدیدی نمی توان طرح كرد. آمریكا در مرحله صلاحیت مقدماتی عهدنامه مودت در زمان روابط حسنه دولتها معتبر می داند كه پس از انقلاب از بین رفته و ایران را متهم به سوءاستفاده از عهدنامه كرد كه خوشبختانه با دفاع ایران، موضع ایران تحت قبول دیوان واقع شد.
گفتنی است؛ شما مخاطبان ارجمند رادیو مقاومت میتوانید برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت را شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14:00 تا 17:00روی موج اف ام ردیف 95,5 مگاهرتز و یا از طریق نرم افزار كاربردی ایران صدا دنبال كنید. همچنین سامانه پیامكی 30000955 آماده دریافت پیامكهای مخاطبان فهیم رادیو مقاومت است.
خبرنگار: فرزانه مرادی