یك كارشناس دیپلماسی اقتصادی گفت: كشورهایی نظیر تركیه و امارات كه در تشدید بحران سوریه مقصر هستند 12 برابر بیشتر از ایران صادرات به این كشور دارند.
به گزارش روابط عمومی رادیو مقاومت، حسین حاجیلو كارشناس دیپلماسی اقتصادی و تحریم در برنامه "حدیث ایستادگی" پیرامون موضوع رابطه بین اقتصاد و حضور آمریكا در منطقه گفت: با نگاهی به رفتار كشورهای پیشرفته در مواجهه با كشورهای پایین دستی خود به ویژه در شرایط بحرانی مانند جنگ و كودتا مشاهده میكنیم كه این شرایط آغازگر تحولاتی در سایر حوزهها به ویژه حوزه اقتصادی است به طور مثال دخالت نظامی آمریكا در عراق مقدمه دخالت جدی اقتصادی آمریكا در عراق خواهد بود.
وی در تكمیل سخنان خود افزود: پس از رخداد اتفاقات نظامی و رسیدن به اهداف نظامی و امنیتی به معنی شروع كار است نه تمام شدن كار، بعد از جنگ آمریكا با عراق شركتهای آمریكایی به صورت پررنگی در این كشور حضور دارند به ویژه نهاد اقتصادی امنیتی یو اس ای كه بازوی دخالتی آمریكا در كشورهای دیگر است و حضور گستردهای در كشورها دارد و آمریكا پس از دخالت نظامی در یك كشور وارد دخالت و نفوذ در حوزه اقتصادی میشود و هر سال نیز برنامه كاری داخلی صادر میكنند و گزارش میزان اشتغال ایجاد شده حاصل از نفوذ و دخالت در سراسر جهان برای آمریكائیان را منتشر میكنند.
حاجیلو خاطر نشان كرد: متاسفانه اوضاع برای كشور ما باوجود اینكه حضور غیر قانونی نداشته و به درخواست رسمی كشورها بوده اما متاسفانه پس از حل بحران مد نظر در كشوری مانند سوریه ما فراموش كردیم كه زمان تثبیت رابطه دوطرفهای است كه بین كشور ما كشور مقصد ایجاد شده و اگر میخواهیم ارتباط سیاسی امنیتی و حتی اعتقادی كه بین مردم و دولت جمهوری اسلامی و این كشورها ایجاد شده همچنان در آینده نیز ادامه پیدا كند باید از فضای سیاسی و امنیتی به سمت فضای اقتصادی حركت كنیم.
این كارشناس دیپلماسی اقتصادی بیان كرد: باید سفره مردم سوریه و ایران به یكدیگر گره بخورد و باید نیازمندیهای یكدیگر را به واسطه توانمندیهای یكدیگر رفع كنیم اما اینكه چند سال از بحران سوریه گذشته و سهم ایران از واردات سوریه 3 درصد بیشتر نیست در حالی كه كشوری مانند تركیه 7 ونیم برابر ما صادرات دارد كشوری كه بخشی از خاك كشور سوریه را در اشغال خود دارد و علیه حاكمیت و تمامیت ارضی سوریه جنگیده و از تروریستها حمایت كرده اما بیش از 7 برابر ایران صادرات دارد.
وی ادامه داد: كشوری مانند امارات كه در بحران سوریه علیه حاكمیت و مردم این كشور جنگیده و از تروریستهای مختلف خارجی حمایت كرده بیش از 5 برابر ایران به سوریه صادرات دارد اینكه ما فكر كنیم ستادی به عنوان ستاد توسعه روابط ایران و عراق و سوریه راهاندازی كردیم و اوضاع در حال بهبود است ابتدای انحراف است چرا كه باید از افراد مسئول و نهادهای حاكمیتی غیر دولتی و دولت سوال كنیم كه در این چندسال اخیر چه طور كارشده كه همچنان صادرات ما به سوریه در این سطح نازلی باقی مانده است؟
حاجیلو عنوان كرد: ما پس از حل بحران و تقدیم كردن 2 هزار نفر از جوانان رشید این كشور طبق آمار رسمی در كشور سوریه با وجود ارتباط مناسب سیاسی و امنیتی كه با نظام سوریه داریم اما ارتباط اقتصادی مناسبی نداریم، این وضعیت در شرایطی رقم می خورد كه ایران و سوریه به شدت تحت فشارهای تحریمی هستند و این مسئله نشان می دهد كه اتفاقا مسُله اساسی ما تحریمها نیست چرا كه زمانی تحریم برای كشور مسئله ساز میشود كه روابط دو جانبه مخدوش شود و یك طرف از سوریه و ایران از تحریم هراس داشته باشد و به دنبال ارتباط با یكدیگر نباشد اما در صورتی كه هر دو این كشورها تحریم است عملا تحریمها در روابط دو جانبه تاثیری نخواهد داشت.
این كارشناس دیپلماسی اقتصادی تصریح كرد: صادرات 3 درصدی ایران به سوریه نشان میدهد كه مسئله ما اساسا تحریم نیست بنابراین بیشتر از اینكه به دنبال آثار تحریم بر روی روابط خارجی و یا ایجاد نهادها و ساختار باشیم به دنبال ناكارآمدی نهادهای تجارت خارجی در كشور باشیم.
وی اشاره كرد: در صورت كمبود كالایی در بازار كوچكی از عراق فردی كه وارد رایزنی برای تامین كالا میشود سفیر تركیه در عراق است و با استفاده از فضای مجازی و ... تبلیغات محصولات تركیه را انجام میدهد حالا در این اوضاع سفیر ایران در عراق چه میكند؟ ستاد توسعه روابط چه كاری انجام میدهد؟ ما حتی نمیتوانیم یك راه ترانزیتی را از عراق به سوریه تكمیل كنیم كه حمل كالای ایرانی ارزانتر تمام شود و قیمت كالای ایرانی به دست مصرفكنندگان محور مقاومت كه در اصل محور ما است ارزانتر برسد.
حاجیلو اظهار كرد: برخی از مسائل وجود دارد كه تنها به دست بخشهای دولتی قابل حل هستند و یك تاجر بخش خصوصی نمیتواند اجرای قراردادهای بین دولتها را پیگیری كند، قرداد تجارت آزاد ایران با سوریه چه شد؟ چرا این قرارداد شكل نمیگیرد در حالی كه از سال 2010 باید اجرایی میشد، چرا تاجر ایرانی شناختی از بازار سوریه ندارد و زمانی كه یك مستند پخش میشود تازه تاجر ایرانی متوجه میشود كه سوریه بخش صنعتی و كشاورزی دارد.
این كارشناس دیپلماسی اقتصادی با بیان اینكه یكی از دلایل بحران سوریه تبدیل سوریه به رقیب كشور تركیه در بازارهای اقتصادی بود، تاكید كرد: اگر شناخت درستی از ظرفیتهای خود به مردم و كشور سوریه ارائه ندهیم و متقابلا شناخت صحیحی از بازارها و نیازهای كشور سوریه نداشته باشیم در نتیجه كشوری مانند تركیه كه علیرغم جنگ با سوریه و حمایت از گروههای تروریستی سوریه با اینكه تجارت تركیه از نظر دولت سوریه ممنوع است اما تجارتی 8 برابر كشور ایران دارد.
وی اذعان كرد: متاسفانه سفارتخانههای ایران تبدیل به سفارتخانه صرفا سیاسی شده و برنامه مشخصی برای بهبود روابط اقتصاوی با كشورها ندارند در حالی كه وظیفه سفارتخانهها است تا راه را برای ورود كالاهای ملی به كشورها هموار كنند، در سایر كشورها سفرا زمانی ارتقا پیدا میكنند كه بیشترین تجارت را در كشور خود داشته باشند.
حاجیلو یادآور شد: محور مقاومت تنها نگاه امنیتی نیست بلكه یك محور تمدن ساز است در حالی كه مابه این محور تك بعدی نگاه كردهایم به عبارتی تمدن زمانی ساخته میشود كه علاوه بر تاریخ مشترك، اندیشه مشترك، هدف مشترك، اقتصاد مشترك نیز داشته باشید.
این كارشناس دیپلماسی اقتصادی در پایان سخنان خود گفت: زمانی غرب پیشرفت كرد كه اقتصاد آن با همه مسائل مشترك شد و به تئوری اقتصادی مشتركی رسیدند در حالی كه ما هنوز هم نگاه امنیتی و سیاسی به محور مقاومت داریم و تا به حال توجه نكردیم كه سوریه در بهترین نقطه اقتصادی قرار دارد و زمینه ساز اتصال اقتصادی 3 قاره است دولت باید با بخش خصوصی همكاری و حمایت كند، امروز در ایران بخش خصوصی از بخش دولتی به خاطر بیتوجهی و عدم حمایتهای دولت از این بخش گلهمند است.
رادیو مقاومت صدای گفتمان مقاومت و مكتب سلیمانی در آستانه سالگرد شهادت سردار سلیمانی از ابتدای دی ماه تا پایان آن از طریق موج FM ردیف 95,5 مگاهرتز قابل دریافت بوده و مخاطبان میتوانند از طریق شماره 30000955 با برنامه های رادیو مقاومت در ارتباط باشند.
انتهای پیام/